Şimdi 'ev'lenmenin tam zamanı!

Bireysel konut ve tüketici kredileri pazarında bankaların sunduğu düşük faiz oranları, konut almak isteyenler için cazip fırsatlar sunuyor.

Şimdi 'ev'lenmenin tam zamanı!

Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve yurt dışı piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle yaz aylarının sonuna doğru kısa vadeli konut kredisi faiz oranını yüzde 1'in altına çeken bankalar, bugünlerde düşüş trendini 120 ay gibi uzun vadeli konut kredilerine de yansıttı.

Uzun dönemde konut kredisine şu anda en düşük faiz uygulayan banka 120 ay vadede yüzde 0,95 faiz oranıyla Türk Bankası (TEB) olurken, bunu 0,97 ile HSBC izliyor. Dosya ve komisyon ücretleriyle aylık maliyet oranları yükselirken, bu TEB'de 120 ayda 1,09 düzeyinde gerçekleşiyor.

İŞTE UZMANLARIN GÖRÜŞÜ

'100 BİN LİRA KREDİ İÇİN AYLIK 1.400 LİRA TAKSİT'
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Bireysel Bankacılık Satış Direktörü Tuğbay Kumoğlu, 10 yıl vadeli konut kredisinde faiz oranını yüzde 1'in altına çekmelerinin ardından şubelere günlük konut kredisi başvurusunun yaklaşık 3 kat arttığını bildirdi.
        
Şu andaki seviyelerin Merkez Bankası faiz politikasıyla paralel olarak bankaların inebileceği en düşük seviyeler olduğuna dikkati çeken Kumoğlu, faizlerdeki düşüşün konut kredisi kullanımına etkilerine ilişkin şunları kaydetti:
        
''Geçtiğimiz aylarda faizlerde sadece kısa vadede bir indirim gerçekleşti. Ancak uzun vadede faizlerde herhangi bir değişiklik olmaması ve ağırlıklı uzun vadeli düşük taksitli konut kredisinin tercih edilmesi sebebiyle, bu indirimin konut kredisi talebine etkisi sınırlı oldu. Bu noktada tüketicilerin kira öder gibi ev sahibi olmak hayalini biz gerçekleştirelim istedik ve 10 yıl vadede yüzde 1'in altında faiz uygulamasını başlattık. Şu anda 10 yıl vade için yüzde 0,95 uyguluyoruz. Bu da 100 bin lira kredi için aylık 1.400 lira taksit anlamına geliyor. Şubelerimizde günlük konut kredisi başvurusu yaklaşık 3 katı arttı.''            

'HEM FAİZ HEM FİYATLAR ALIM İÇİN EN UYGUN SEVİYELERDE'    
Yapı Kredi Konut Finansmanı Pazarlama Bölüm Başkanı İsmet Erdem de, uzun bir süredir durgun seyreden konut piyasasında hem faizlerin hem de fiyatların alım yapmak için en uygun seviyelere indiğine işaret ederek, ''(Faizler düştüğünde ev fiyatları yükselir, konut fiyatları düştüğünde ise faizler yükselir)in yerini, bugün faizlerin düşmesine karşın ev fiyatlarının yükselmediğine dikkat çekmek gerekiyor'' dedi.
        
Ocak ayında konut kredisi kullanmak isteyen bir tüketicinin piyasada bulabileceği ortalama faizin yüzde 1,75'ler seviyesindeyken, bugün oranın kısa vadede yüzde 1'lerin, uzun vadelerde yüzde 1,15'lerin altına kadar gerilediğini kaydeden Erdem, tüm bunların yanında bankaların, konut kredisi faizlerini belirlerken bu kredinin ömrü boyunca karşılaşacakları fonlama maliyeti öngörülerini dikkate almak durumunda olduklarını ifade etti.
        
Şu anda fonlama maliyetlerinin ''tarihi düşük'' seviyelerde bulunduğuna ve bir süre daha bu seviyelerde kalacağı beklentisinin hakim olduğuna işaret eden Erdem, şunları kaydetti:
        
''Bu da bankalara göreceli olarak daha kısa vadeli kredilerde faiz oranlarını aşağı çekme fırsatı veriyor. Ancak ekonomideki durgunluğun aşıldığı bir ortamda, Merkez Bankası'nın politika faizinin ve sonuç itibarıyla fonlama maliyetlerinin bu seviyelerinden yukarıya gelme olasılığı söz konusu. Bu nedenle, uzun vadeli faizlerde indirim olsa da bu faizlerin bir süre daha kısa vadeli  konut kredi faizlerinden yukarıda kalmasını bekliyoruz. Piyasada, önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'nın kısa vadeli faizlerde bir miktar daha indirim yapma alanı olduğu ve bu düşük faiz seviyesinin bir süre devam edeceği beklentisi bulunuyor. Bu koşullar altında, yakın dönemde konut kredisi faizlerinin de bir miktar daha aşağı gitme olasılığı olabilir. Bununla birlikte, unutulmamalı ki Merkez Bankası politika faizi gecelik vadeyi temsil ederken, diğeri 5-10 yıllık bir aktifin getirisine karşılık geliyor. Uzun vadeli kredinin faizinin belirlenmesinde hem bu kredinin yaşamı boyunca gerçekleşmesi beklenen fonlama maliyeti, hem de risk koşulları dikkate alınıyor. Bu nedenle, konut kredisi faizi ile gecelik politika faizi arasında belirgin bir marj kalması doğal. Bu çerçevede, bugün itibarıyla ortalama yüzde 1,07 civarında bulunan uzun (10 yıl) vadeli konut kredisi faizlerinin de yıl sonunda yüzde 1,05 ve altına düşmesi muhtemel. Konut kredisinde kısa vadede faiz düşüşlerinin çok fazla olmayacağını öngörüyoruz. Beş veya yedi yıllık vadelerde yüzde 1'in altına düşmesinde, orta vadede global ve ulusal ekonomik gelişmeler belirleyici olacak.''

MASRAFLARA DİKKAT!
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, konut almak isteyenlerin, ödeyecekleri masrafları da dikkate alarak karar vermeleri gerektiğine dikkati çekerek, ''Masrafları eklediğinizde bugün yüzde 1'in altında faiz oranı aslında yok. 1'in altındakiler masrafsız faiz oranları.'' dedi.
        
Ateş, faizler düşse de sabit geliri veya çok iyi geliri olmayanların uzun vadeli konut kredisi almalarının ilerde kendilerini zorlayabileceğini söyledi.
       
Şehir merkezlerinde sıfır konutların fiyatının çok yüksek olduğunu, bu nedenle merkezlerde insanların genellikle yaşlı binalardan ev alma eğilimine girdiklerini belirten Ateş, ''İnşaat firmaları İstanbul'un uzak bölgelerinde, Beylikdüzü ve Kurtköy gibi yerlerde inşaatları bitirebilmek için uzun vadelerde çok cüzi faiz oranlarıyla konut satmaya çalışıyor. İnsanlar depremi de dikkate alarak yaşlı binalardan ev almak yerine, bunu tercih edebilirler. Nakit parası olanlar ise İstanbul'un her tarafında, özellikle kira getirisi yüksek olan yerlerde yatırım yapabilirler.' diye konuştu.

'ANADOLU YAKASI YATIRIM İÇİN İDEAL'
Son dönemde uygun fiyatlı ve özel ödeme seçeneklerine sahip konut kampanyalarının arttığını söyleyen Propa İnşaat İcra Kurulu Başkanı Can Reşit Özçiçek, şu an konut alımı için en uygun dönem olduğunun altını çizdi.

Özellikle Anadolu yakasının yüksek rant sağladığını ifade eden Özçiçek, şunları söyledi:

"Elbette bir ev almak kararı kolay verilebilecek bir karar değil. Bütçenize uygun olmasının yanı sıra kendini amorti edebilecek ve gelecekte değer kazanacak projelere öncelik tanımak gerekiyor. Kaliteli ve referanslı projeleri tercih etmek garantili bir yatırım yapmanın kurallarından biri. Yatırımcılar için gelişmekte olan bölgelerde hayata geçirilen konut projeleri çok cazip bir fırsat… Özellikle Anadolu yakası kentsel dönüşüm alanlarının yüksek prim potansiyeli taşıdığını düşünüyorum.

KARTAL, MALTEPE, PENDİK, KURTKÖY GÖZDE MERKEZLER
Doğru yerde yatırım için bölge imar planlarını ve lokasyonu çok iyi analiz etmek gerekiyor. Örneğin Anadolu yakasında Kartal, Maltepe, Pendik, Kurtköy gözde merkezler olma yolunda ilerliyor. Bu bölgeler, gerek depreme karşı sağlam zemini gerek TEM’e, E-5’e, İDO iskelelerine yakınlığı ve inşası süren Kadıköy-Kartal hafif metro hattı sayesinde oluşan ulaşım kolaylığı gerekse çevresinde pek çok alışveriş merkezi bulunması sebebiyle çok değer kazandı. Sabiha Gökçen Havalimanı ile Formula-1 Pisti de talebin bu bölgelere kaymasında önemli bir faktör oldu. Avrupa yakasında ise Bahçeşehir, Başakşehir, Esenyurt gelişen bölgeler arasında yer alıyor. Bir konut veya gayrimenkul yatırımı yapmadan önce dikkatli incelenmesi gereken temel bölgesel göstergeler; konum, ulaşım ve alternatif ulaşım kanalları, nufüs artışı, sosyal ve ticaret alanlarının yakınlığı, kamu yatırımları ve altyapı durumudur. Bahsettiğim bu ilçeler ve semtler temel göstergeleri açısından olumlu olan yerler. Hem yaşam değeri hem de yatırım değeri sunan bölgeler."

Her yıl 600 bin konut açığının doğduğu Türkiye'de inşaat sektörünün geleceğinin çok parlak olduğunu da belirten Özçiçek, konutta yatırım yapanların her zaman kazanacağını da sözlerine ekledi.

UZUN VADELİ KREDİ FAİZLERİNDE SON ORANLAR
AKBANK - (60 AY) 0,95 - (120 AY) 1,05

DENİZBANK - (60 AY) 0,95 - (120 AY) 1,05

FİNANSBANK - (60 AY) 0,95 - (120 AY)  1,05

FORTİS - (60 AY) 0,99 - (120 AY) 1,09

GARANTİ - (60 AY) 0,92 - (120 AY) 1,05

HALK BANKASI - (60 AY) 0,99 - (120 AY) 1,07

HSBC - (60 AY) 0,90 - (120 AY) 0,97

ING BANK - (60 AY)  0,85  - (120 AY) 1,07

İŞ BANKASI - (60 AY) 0,95 - (120 AY) 1,05

TEB - (60 AY)  0,95 - (120 AY) 0,95

YAPI KREDİ - (60 AY) 0,99 - (120 AY) 1,09

VAKIFBANK - (60 AY) 0,99 - (120 AY) 1,09

ZİRAAT - (60 AY) 0,98 - (120 AY) 1,08  

Sayfa Yükleniyor...