Şimşek: Avrupa'nın en düşük KDV'si bizde

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'de ortalama KDV'nin yüzde 14.4 olduğunu söyledi.

Şimşek: Avrupa'nın en düşük KDV'si bizde

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara Sanayi Odasının (ASO) Şubat ayı meclis toplantısında konuştu.

Bakan Şimşek, AK Parti döneminde vergi yükünün arttığının söylenemeyeceğini de belirttiği konuşmasında, sanayicilere, ''Bana bir tek alan getirin, vergi yükü 2002 yılına göre arttı diye. Hemen düzelteyim'' dedi.

Avrupa'da sadece 3 ülkedeki maksimum KDV oranının Türkiye'nin altında olduğunu ifade eden Şimşek, Türkiye'de ortalama KDV'nin yüzde 14,4 olduğunu bildirdi ve ''Bu Avrupa'nın en düşük oranıdır'' şeklinde konuştu.

Türkiye'de akaryakıt ve otomotiv ürünlerde vergilerin yüksek olduğunu yineleyen Maliye Bakanı, şunları söyledi:

''Peki bu ürünlerdeki vergi AK Parti döneminde arttı mı? Hayır artmadı. 2002 yılında 100 liralık benzin aldığınızda 70,3 lira hazineye geliyordu. Bugün 63 lira bize geliyor. Sistemi değiştirdik ve vergi yükünü artırmadık. Bu oranlar daha düşürülmeli mi? Evet düşürülmeli ama popülizm tuzağına düşmeden. Bugün hayvancılığa 7 yıl vadeyle, sıfır faizle çok kapsamlı destek veriliyorsa, bankalar sizin peşinizden kredi vermek için koşuyorsa bunlar tesadüf değil. Eksiklerimiz var. Kabul ediyoruz. “Ama gelinen noktayı da takdir etmek gerekiyor. Biz elimizde olmayan imkanları dağıtma yoluna gidersek bunun faturasını hepimiz öderiz. Yoktan var etmek Allaha mahsustur. Biz olmayan şeyi bahşedemeyiz.''

KAYIT DIŞILIK ZULÜMDÜR
Şimşek, kayıt dışılığın sadece vergi kaybı anlamına gelmediğini, rekabeti ve işyeri verimliliğini de olumsuz etkilediği belirtti. ''Kayıt dışılık bir zulümdür. Kayıt dışılık bu ülkenin en büyük ayakbağıdır'' diyen Şimşek, şöyle devam etti:

''Örneğin Ahmet Efendi kayıt içinde Mehmet Efendi ise kayıt dışında çalışıyor. Ahmet Efendi vergisini düzenli ödemek için çaba sarf ediyor. Mehmet Efendi vergi vermediği için sanıyor ki hayatını idame ettirebilecek. Ama dünya şartları değişti. Sonuçta rekabet edemeyecektir. Bu da Türkiye'nin geleceği açısından son derece olumsuz bir durum. Ben dünya ekonomisinde 40'a yakın ülkenin analizini yaptım. Bir ülkenin refah artırımının en önemli motoru verimliliktir. İkincisi demografik yapısı yani işgücü kullanımıdır.''

Sayfa Yükleniyor...