Şimşek: Ekonomik büyüme hızlanacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Türkiye'ye parasını yatıran herkes uzun vadede para kazandı. Ekonomik büyüme hızlanacak " dedi.

Şimşek: Ekonomik büyüme hızlanacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen 'Financial Times Türkiye Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de göstergelerin toparlanmaya işaret ettiğini dile getirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Orta vadede ekonomik büyüme hızlanacak, enflasyon düşmeye devam edecek'' ifadesini de kullandı.

Şimşek, Türkiye'ye parasını yatıran herkesin uzun vadede para kazandığını belirterek, "Kriz sonrası toparlanma güçlü oldu. Türkiye'de yüzde 9'luk bir reel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyümesi var. Tabii ki bu yıl büyüme biraz yavaşladı. Bilinçli olarak yaptık. Para politikasını sıktık, mali politikaları sıktık. Yardımcı olacak bazı yeni vergiler sunduk" dedi.

"Krizde ilk kez olarak Türkiye çok büyük kayıplar yaşamadı. Göstergelere baktığımızda toparlanma geliyor, görünüyor" diyen Şimşek, "Son yıllarda 4 milyon istihdam yarattık. Sadece geçen yıl 1.5 milyon iş imkanı yarattık. İşsizlik düştü. En mükemmel noktasında değil ama gelişme elde ettik. Epey istihdam yaratıldı. Bu da iç talebi destekledi.''

ASYA'YA İHRACAT İKİ KAT ARTTI
Şimşek, konuşmasında Türkiye'nin ihracat pazarının dikkate değer oranda çeşitlendirildiğini de açıkladı:

''Avrupa hakikaten çok ağır aksak gidiyor. Bu yüzden Avrupa dışından bir çeşitlenme oldu. Ticaret başka yere gitti. Tabii bu bizim tercihimiz değildi. Ama 'Avrupa riskimiz düştü' diyebiliriz. Çeşitlendirme sadece Avrupa'ya bağlı bir konu değil.

Asya'ya olan ihracatımız toplam ihracatımız içerisinde iki kat arttı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ticaretimiz iki misli arttı. 2002'de en önemli beş ihracat pazarı toplam ihracatımızın içerisinde yüzde 46,5'ine denk geliyordu. Bugün bu yüzde 33'lere düştü.''

Sayfa Yükleniyor...