Şimşek: Enflasyon hızlı bir düşüşe geçecek

Maliye Bakanı Şimşek, gıda fiyatlarına bağlı artan enflasyonun önümüzdeki aylarda düşeceğini söyledi. Şimşek cari açığın orta ve uzun vadede çözümü için tedbir almaya devam ettiklerine de işaret etti.

Şimşek: Enflasyon hızlı bir düşüşe geçecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na 2011 yılı merkezi yönetim bütçe yasa tasarısına ilişkin sunuşunda, 2010 yılı bütçesini krizden çıkış bütçesi olarak hazırladıklarını ve hedeflerine ulaştıklarını kaydederek, şunları kaydetti:

"2011 yılı bütçesinde faiz giderlerimizi azaltırken faiz hariç giderleri ise nominal büyüme oranının altında artırıyoruz. Diğer yandan bütçe gelirleri ve vergi gelirlerimizde ise nominal büyüme oranında artış öngörüyoruz. Bu suretle 2011 yılı bütçe açığını, 2010 yılı gerçekleşme tahminine göre yaklaşık yüzde 24 düşürmeyi hedefliyoruz."

Şimşek'in verdiği bilgiye göre merkezi yönetim bütçesinde giderler 312.5 milyar lira, bütçe gelirleri 279 milyar lira, bütçe açığı 33.5 milyar lira, faiz dışı fazla da 14 milyar lira olarak öngörüldü.

Bütçede 2011 yılında 232.2 milyar lira vergi geliri hedeflenirken, bunun 67.8 milyar lirası katma değer vergisinden, 61.1 milyar lirası özel tüketim vergisinden sağlanacak. Gelecek yıl gelir vergisinden 47.3 milyar lira, kurumlar vergisinden 23.1 milyar liralık tahsilat yapılacak.

Bütçede Sosyal Güvenlik Kurumu'na toplamda yüzde 11.1 artışla 62.4 milyar lira transfer yapılması öngörülürken, finansman açığı 30.6 milyar lira olarak hesaplanıyor.

Bütçede devlet memurları aylıklarının, Ocak ayında yüzde 4, Temmuz ayında da yüzde 4, denge tazminatı da 80 lira olarak öngörülürken, ortalama devlet memuru aylığında yüzde 13.7 artış yapılacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ise yıllık bazda yüzde 21.7 artış öngörülüyor.

Gıda fiyatlarına bağlı olarak artan enflasyonun önümüzdeki aylarda tekrar hızlı bir düşüş trendine gireceğini kaydeden Şimşek, "Cari açığın finansmanının önümüzdeki birkaç yılda sorun olmayacağını öngörmekteyiz...Cari açık probleminin orta ve uzun vadede çözümü için gerekli tedbirleri aldık ve almaya devam ediyoruz" dedi.

"Teşvik sistemimizi cari açığı azaltacak bir biçimde yapılandırıyoruz" diyen Şimşek, "Gerçekleştirdiğimiz yapısal reformlar ve krize karşı aldığımız önlemler neticesinde ekonomide başlayan toparlanmanın kalıcı olmasını sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Şimşek, Gelir Vergisi Kanunu'nun yeniden yazılması çalışmalarına hız vereceklerini, bunun ardından Vergi Usul Kanunu'nu da yenileyeceklerini ifade ederek, "İhtiyatı elden bırakmayacak ve temel politikalarımızdan biri haline getirdiğimiz yapısal reformlara kararlılıkla devam edeceğiz" dedi.

Sayfa Yükleniyor...