Şimşek: 'Güncelleme' diyerek alay etmedik

Maliye Bakanı Şimşek, tartışma yaratan 'güncelleme' sözüne açıklık getirdi. Güncellemeyi motorlu taşıtlar ve cep telefonu ÖTV zamları için kullanmadığını belirten Şimşek, "Vatandaşla alay etmek söz konusu değil" dedi.

Şimşek: 'Güncelleme' diyerek alay etmedik

Sigara, alkollü içkiler, cep telefonu ve motorlu taşıtlarda yapılan ÖTV zamlarının yankısı sürüyor.

Bütçe büyüklükleriyle ilgili basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'güncelleme' sözüne açıklık getirdi.

Şimşek şunları söyledi: "'Güncelleme' ifadesini tüm ÖTV artışları için kullanmadım. 1.6 litreden büyük motorlu araçların yüzde 93'ü ithal. 2011'de ilk 6 ayda 9.9 milyon cep telefonu ithal edildi. Bu ÖTV artışının tek amacı ithalatı sınırlamak. Hem motorlu araç, hem cepteki artışı, bir artış olarak ifade ettim. Nedense bazı kesimler muhalefet yanlı. Bazı gazetelerin bilinçli olarak politika yürüttüklerinin farkındayız. Bundan birkaç gün önce de motorlu araçlar ve cep telefonundaki artışı bir ÖTV artışı olarak ifade ettim.

Tütün ürünlerinde bir ÖTV artışı var, maktu tutar artıyor dedim. Biz maktu artışları güncelleme olarak görülmesi gerektiğini ifade ettim. Ben bunu cari açığa bir tedbir olarak ortaya koymadım. Vatandaşla ne bir alay söz konusu, ne de vergi artışını gizlemek söz konusu. Sigara ve alkollü içeceklerle ilgili maktu vergilerde artış yaptık.

Belirsiz dönemdeyiz vergi artırımı olur ya da olmaz diyemem. Şu an itibariyle daha çok sabit TL cinsinden maktu vergilerin yeniden değerleme oranında güncellenmesi şeklinde olacak dedim. Konjonktüre göre aşağı ya da yukarı yönlü vergi değişimi olabilir."

'ZAMLARLA TÜRKİYE ÖRNEK OLDU'
Sigara fiyatlarına yapılan zamları değerlendiren Şimşek, "Sigara üreticilerinin yaptığı zamları arkadaşlarımız değerlendiriyor. Vergi artışından kaynaklı unsurlar var ama bir dağıtım-bayi sistemi var, üreticinin kârı var. Bu hususları arkadaşlar değerlendirecek. Burada yapılan düzenlemelerin yine de tartışmalara rağmen beşeri sermayemizin kalitesini artırması açısından önemsiyorum. Bir hafta önce Dünya Sağlık Örgütü'yle ortak bir toplantı yaptık. Orada Türkiye bu düzenlemeleriyle, vergi düzenlemeleriyle bütün dünyaya örnek ülke olarak sunuldu. Yapılan son sigara zammını da bu çercevede değerlendirmek lazım" dedi.

Sayfa Yükleniyor...