Şimşek: Gündemde vergi indirimi yok

Maliye Bakanı Şimşek, ÖTV indirimi isteyen ihracatçılara, "Şu an gündemimizde hiçbir vergi indirimi yok" yanıtını verdi. Şimşek, akaryakıtta vergilerin düşmesi için gelecek dönem çaba göstereceklerini söyledi.

Şimşek: Gündemde vergi indirimi yok

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmasında, ulaştırma altyapısı konusunda 7-8 yılda çok yol katettiklerini belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bunu söyleyince akla akaryakıt gelebilir. Akaryakıtta gönül ister ki vergiler çok daha düşük olsun, o yönde çabalarımız olacak gelecek dönemde" dedi.

Akaryakıt, iletişim, tütün ürünleri ve otomotivde kısmen vergilerin yüksek olduğunu, buna karşın sorunun dolaylı vergilerin yüksekliği değil, dolaysız vergilerdeki performans düşüklüğü olduğunu belirten Şimşek, "Vergileri indirdiğiniz takdirde borçlanma gereğini artırırsınız. Bu da zamanla faizi artırır, uzun vadede handikap olur. Bu konuda daha temkinliyiz. Çözüm vergi tabanının genişletilmesi ve kamu harcamalarının sınırlı tutulması. Bütçe açığı ortada. Önceliğimiz makro ekonomik istikrar olmalıdır" diye konuştu.

Şimşek, mali kuralın bu yılın ilk yarısında sonuçlanmasını, 2011 bütçesini de yeni mali kural çerçevesinde yapmayı ümit ettiğini söyledi.

Son çeyreğe ait göstergelerin Türkiye'nin 4. çeyrekte üstün büyüme performansı gösterdiğine işaret ettiğini kaydeden Şimşek, "Toparlanma sinyallerinin devam etme ihtimalini yüksek görüyorum" dedi.

Faizlerin tek haneli seviyelerde olduğunu, kamu sektörünün borçlanma ihtiyacının azaldığını ve bankaların güçlü sermaye yapılarının sürdüğüne işaret eden Şimşek, özellikle faizlerin tek hanede tutulmaya devam edilmesi halinde, kredi temini imkanını sağlayarak hem tüketimin ve hem de yatırımların teşvik edileceğini bildirdi.

Şimşek, "Faizlerin düştüğü, bankaların likidite oranının iyi olduğu bir ortamda elimizde imkan var, ama Hazine olarak borçlanma oranımızı aşağı çekiyoruz. Bankacılık reel ekonomiyi destekleyecek. Bu konuda iyimserim. Makro ekonomik koşullar ve imkanlar var" diye konuştu.

Dünyada işgücü piyasasında, 2010'un ikinci yarısından itibaren muhtemelen iyileşme olacağını söyleyen Şimşek, Türkiye'de de bu yönde gelişme olacağını ümit ettiklerini ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...