Şimşek: IMF ile hassasiyetler aşılır

Devlet Bakanı Şimşek, IMF ile yapısal reformlar konusunda farklı görüşlere sahip olmadıklarını, uygulama ile ilgili bir iki hassasiyetin ise kısa zamanda çözüleceğine inandığını söyledi.

Şimşek: IMF ile hassasiyetler aşılır

Gaziantep’te iki televizyonun ortak canlı yayınına katılan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile yapılan müzakereler hakkında bilgi verdi.

Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu toplantıları sırasında IMF’nin üst düzey yöneticileri ile görüşmeler yapıldığını hatırlatan Şimşek, “Davos’ta yaptığımız görüşmeler sırasında iyimser bir hava yakalamıştık. Şimdi bu iyimser havanın programa yansımasını bekliyoruz” dedi.

“Bir iki konuda baki olan hassasiyetimiz var. Bunların da en kısa zamanda çözüleceğine inanıyorum” diyen Şimşek, IMF ile ilgili kötü bir algılamanın da olmaması gerektiğine işaret etti.

Şimşek, “IMF’nin o kadar kötü algılanmasını da istemem. Bir bankadan en ufak bir kredi alırken bile yüzlerce maddelik sözleşme imzalanıyor” dedi.

Türkiye’nin güçlü bir ekonomik alt yapıya sahip olduğunu vurgulayan Şimşek, “Eskiden IMF nasıl bir program getiriyorsa hiç tartışılmadan, olduğu gibi imzalanıyordu. Oysa bugün bu müzakerelerin yapılıyor olması bile Türkiye’nin gücünü göstermektedir” diye konuştu.

ANLAŞMAZSAK GİDERLERİ KISARIZ
Şimşek, IMF ile anlaşma olmaması durumunda neler olacağı yönündeki bir soruya ise, “Türkiye’nin güçlü bir ekonomik alt yapısı var. Gelirlerimizle giderlerimizi belli bir dengede tutmak zorundayız. Gelirlerimizde bir azalma olduğu zaman en kötü ihtimalle ne yapılır, giderleri kısmaya çalışırız. Bunu da ekonomik dengeleri korumak için yaparız” cevabını verdi.

Türkiye’nin bazı yapısal reformları gerçekleştirmeye ihtiyacı olduğunu ifade eden Şimşek, “Yapısal reformları IMF için yapmıyoruz. Ülkemizin ihtiyacı olduğu için yapıyoruz. Örneğin kayıt dışı ekonominin kayıt içine alınması, IMF olsa da olmasa da yapılması gereken bir reform ya da gelirin tabana yayılması, bu da öyle” şeklinde konuştu.

Geçen yıl Mayıs ayında sona eren Stand-By Düzenlemesi’nin ardından Türkiye, IMF ile yeni bir anlaşma için uzun süredir görüşmelerde bulunuyor.

TEŞVİK İLGİLİ ÇALIŞMA SÜRÜYOR
Teşvikle ilgili çalışmaların da devam ettiğini ifade eden Şimşek, sektörel teşvik ya da Türkiye’yi dört bölgeye ayıran ve bunun ayrıntılarına giren bir teşvik uygulaması alternatifleri üzerinde durduklarını söyledi.

Şimşek, teşvikle ilgili düzenlemenin TBMM’nin çalışma programına bağlı olarak hazırlanacağını ancak, Mart ayı içerisinde bu konunun tamamlanabileceğini belirtti.

Sayfa Yükleniyor...