Şimşek: Referandum sonrası tekrar yüksek büyüme patikasına gireceğiz

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ilk çeyrekte ılımlı büyümenin devam ettiğini söyledi.

Şimşek: Referandum sonrası tekrar yüksek büyüme patikasına gireceğiz

Türkiye ve dünyadan iş ve siyaset alanında önemli isimleri ağırlan Uludağ Zirvesi başladı.  Zirvede, iki gün boyunca bin 200'e yakın üst düzey iş, ekonomi ve siyaset dünyasının isimleri görüşlerini aktaracak.

Açılış konuşmasını Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yaptı.

Türkiye ekonomisinin çok ciddi ve büyük boyutlu şoklara karşı büyük direnç gösterdiğini belirten Şimşek, bunun da temellerin sağlam olduğunu gösterdiğini söyledi. Şimşek, "Türkiye'nin hikayesini güçlü kılacak reformların başında yönetimde istikrarı sağlayacak anayasa reformu var" dedi. 

"Türkiye asla ve asla geri gitmeyecek, demokratik bir resosyona girmeyecek, dışa kapanmayacak" diyen Şimşek, "İşgücü piyasasında uzun bir süredir tartışılan konular tekrar taraflarla gündeme gelecek. Kalkınma Bankası'nın yeniden yapılandırılmasının yanında, ayrıca tamamen gelecek vadeden firmalara uzun vadeli destek verecek bir yapı üzerinde çalışıyoruz. Kamunun personel anlamında, idari anlamda yeniden yapılandırılması gündemde. Bütün kamunun verdiği hizmetleri, süreçleri e-Devlet'e taşıyacağız" değerlendirmesini yaptı. 

Şimşek, dışarıda bir 'Türkiye otoriterleşiyor' algısının olduğunu ancak bunun doğru olmadığını ifade ederek, "OHAL'i isteyerek getirmedik, biz bunu kalıcı çözüm olarak görmüyoruz" diye konuştu. 

"16 NİSAN'DAKİ EVET TÜRKİYE'Yİ GÜÇLENDİRİR"

Öte yandan dün Kral FM'de Gezegen Mehmet'in sunduğu programda gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtlayan Şimşek, Türkiye'nin Batı ile ilişkilerine yönelik soru üzerine; "Batı ile ilişkileri toparlarız, dünyanın çok değişik kesimleriyle ilişkileri geliştiririz" diye konuştu.

Değişen dünya dinamiklerini dikkate alacaklarını dile getiren Şimşek, "(Avrupa) Onların bize, bizlerin de onlara ihtiyacı var. Bu dönem geride kalacak tekrar pragmatik bir çerçevede, Türkiye'nin ve Avrupa'nın menfaatinde ilişkiler yürütülecek. Türkiye dünyadan kopmuyor, içine kapanmıyor. Dünya da Türkiye'den kopamaz. Bu ilişkiler güçlü şekilde tekrar kurgulanır, devam eder" değerlendirmesinde bulundu. 

Referandumun neler getirdiğine ilişkin mantığın vatandaşların kafasında 3 aşağı 5 yukarı oturduğunu ifade eden Şimşek, bunun yanında bazı hususlarda çok yanlış bilgilendirmeler yapıldığını söyledi. Şimşek, sistem değişikliğinin kişiler üzerinden tartışılmasının da doğru olmadığını belirtti.

Şimşek, "Sistem değişikliğinin ardından mazeretler bitecek mi?" sorusuna karşılık Şimşek, "Aynen öyle" yanıtını verdi.

Seçim barajının makul bir seviyeye indirilmesinin faydalı olacağını vurgulayan Şimşek, "Dünya uygulamalarına bakmak lazım ama yüzde 10 hakikaten yüksek" dedi.

Şimşek, sistem değişikliğinin dünyadaki en iyi uygulamalara paralellik taşıdığını, mevcut Anayasa'da ilerde yaşanabilecek hükümet krizlerinin engellediğini, istikrarın sağladığını ve denge-fren unsurlarını içerdiğini kaydetti. Mehmet Şimşek, "16 Nisan'daki evet Türkiye'yi güçlendirir" diye konuştu.

Yaptırdıkları anketlerin sonuçlarına ilişkin de bilgi veren Şimşek, "Anketler şu anda eveti gösteriyor ama rehavete kapılmayacağız, sahadayız. Güçlü evet için çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

"Halk TV'den teklif gelse çıkar mısınız oraya?" sorusunu Şimşek, "Düşünürüm. Fikirlerimizi rahat, makul bir çerçevede paylaşma imkanı verilirse... Benim böyle bir tavrım da yok" şeklinde yanıtladı.

TÜRKİYE'Yİ NELER BEKLİYOR?

Şimşek, "evet" ve "hayır" sonucuna göre Türkiye'de neler olacağına ilişkin soruya karşılık şöyle konuştu:

"Evet çıkarsa Türkiye'nin yönetimde istikrarına ilişkin belirsizlik kalkar. Türkiye bundan sonra klasik hükümet krizleri yaşamaz, hükümet kurmak için aylarca müzakereler yürütülmez. Evet çıkarsa bürokrasi çok daha verimli çalışır. Halkın yüzde 50'sinden fazlasının desteğine sahip bir cumhurbaşkanı başkanlığındaki hükümet Türkiye'nin hakkını, hukukunu ve istikrarını daha güçlü şekilde sağlar. Terörle mücadeleden ekonomik başarıya, millete hizmetten bürokrasinin azaltılmasına, yönetimde istikrardan temsilde adaletin sağlanmasına kadar birçok alanda Türkiye'nin önünü açar.

Hayır çıkarsa 2 başlılığın ileride getirebileceği krizlere açık olunur. Yönetimdeki istikrarsızlık problemi devam edecek. Kısa ömürlü hükümetler, verimsiz ve hantal bürokrasi muhtemelen devam edecek."

"GÖNÜL DAĞI" TÜRKÜSÜNE EŞLİK ETTİ

Kürt vatandaşlara Kürtçe seslenen Şimşek, "Kardeşliğimiz, birliğimiz, huzurumuz için güçlü Türkiye için evet, bin kez evet" dedi.

Şimşek, programda "evet" ve "hayır" tutumunun gerekçeleri paylaşılan dinleyicilere de yanıtlar verdi.

Mehmet Şimşek, programın sonunda Neşet Ertaş'ın, "Gönül Dağı" türküsüne eşlik etti.

Sayfa Yükleniyor...