Şimşek: Türkiye iflasın eşiğindeydi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye'yi bir şirket olarak düşünürsek AK Parti iktidarından önce iflasın eşiğindeydi" dedi.

Şimşek: Türkiye iflasın eşiğindeydi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Şimşek, Türkiye'nin parasal durumunun çok güçlü olduğunu belirterek, "Türkiye'yi bir şirket olarak düşünürsek AK Parti iktidarından önce iflasın eşiğindeydi" dedi.

İstanbul Uluslararası Yatırım Zirvesi'nin açılışında konuşan Şimşek, AB'nin resesyondan çıktığını, Türkiye'nin daha sıkı bir para politikasının bulunduğunu ve birçok göstergenin Türkiye'nin cari işlemler açığının büyük bir ihtimalle daralacağını gösterdiğini belirtti.

Şimşek, seçimlerle birlikte siyasi istikrarın kalıcı olduğu görülünce TL'nin yeniden güç kazanmasının şaşırtıcı olmadığını belirterek, Türkiye'deki bankaların son derece sağlam ve varlık oranlarının güçlü olduğunu söyledi.

Kurumsal şirketlerin son 10 yılda çok fazla yatırım yaptığını ifade eden Bakan Şimşek, "Türkiye'nin kamu sektörüne bakarsanız net bir kredi sağlayıcısıdır. Türk hükümeti uluslararası topluluk açısından hiçbir borca sahip değil. Aslında dünyanın geri kalan kısmından daha iyi bir konumda. Bankacılık sektörünün de oldukça sağlıklı bir durumda olduğunu söyleyebiliriz. Parasal durumumuz çok güçlü. Türk ekonomisine bir şok olsa parasal açıdan manevra alanımız var" diye konuştu.

Şimşek, 10 yıl önce Türk hükümetinin faiz ödemelerinin neredeyse vergi gelirlerinin yüzde 86'sına denk geldiğini anlatarak, "Türkiye'yi bu stresli dönemden çok farklı bir tabloya taşıdık. Bugün faiz ödemeleri vergi gelirlerinin sadece yüzde 15'ini oluşturuyor. Vergi gelirlerinin yüzde 85'ini kamu sektörüne ve yatırımlarına harcıyoruz. Başarı burada yatıyor" dedi.

Sayfa Yükleniyor...