Şimşek: Vergi kolaylığı gelir getirir

Maliye Bakanı Şimşek, vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasında, alacakların reel değerinin altında olmayacağını, böyle bir uygulamanın maliyet değil gelir getireceğini söyledi.

Şimşek: Vergi kolaylığı gelir getirir

Uludağ ile Çamlıbel Elektrik Dağıtım şirketlerinin hisse devir sözleşmesi imza töreninin ardından gazetecilerin prim ve vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi gelirlerinin bütçe hedeflerine oranla çok yüksek seyrettiğini belirtirken, "Şu an itibariyle o bahsettiğimiz çerçevede gerek memur maaş zammı, gerek zaten yapılandırmanın doğrudan bir maliyeti olmaz. Yapılandırma olsa olsa gelir getirir, çünkü ödeme kolaylığı sağladığı için şu ana kadar ödenmeyen birtakım alacaların tahsiline imkan sağlar" diye konuştu.


Yapılandırma konusunda henüz tamamlanmış bir çalışmanın söz konusu olmadığını, ancak eğer bir yapılandırmaya gidilecekse mutlaka kamu alacağının reel değerini koruma esası üzerine gerçekleştirileceğini kaydeden Şimşek, şunları söyledi:

"Kamu alacağının reel değerinin altında yapılandırma en azından Maliye Bakanlığı olarak şu an itibariyle gündemimizde olan bir konu değildir ama vatandaşa, esnafa, mükelleflere kolaylık sağlama anlamında, taksit sürelerinin uzatılması anlamında geçmişte varsa çok yüklü faiz ödemelerinin, faiz yükünün daha makul seviyelere, yani enflasyona paralel bir şekilde bir düzeye çekilmesi hususları değerlendirilebilir. Bu konuda henüz yapılmış, tamamlanmış bir çalışma söz konusu değildir."

Şimşek, uygulamanın af niteliğinde bir çalışma olarak görülmemesi gerektiğini vurgularken, affın adaletsiz olduğu kanısı taşıdığını kaydetti.

Zamanlamanın referandum öncesine denk gelmesinin yapılandırmanın siyasi amaç taşıdığı sorularını gündeme getirdiği yönünde bir hatırlatmada bulunulması üzerine Şimşek, konunun ilk defa TESK heyetinin Başbakan Tayyip Erdoğan'ı ziyaretinde gündeme geldiğini, Erdoğan'ın da böyle bir çalışmanın yapılabileceğini ifade ettiğini anlattı. Şimşek, "Bunu referandum öncesine denk getirme gibi bir çabamız söz konusu değildir" dedi.

SEÇİM EKONOMİSİ OLARAK YORUMLANMASIN
Esnaf kredi faiz oranlarının indirilmesi, memura ek ödeme yapılması ve yapılandırma konusunun gündeme gelmesinin seçim ekonomisi olarak yorumlamasına karşı ise Şimşek, şu değerlendirmede bulundu:

"Parça parça bakmak lazım. Son dönemde faiz oranları ciddi şekilde düştü. Şu anda Hazinemizin borçlanma faiz oranları yüzde 8'lere kadar düştü. Dolayısıyla bunu esnafa yansıtmamız kadar doğal birşey yoktur. Hazine'nin sübvanse edeceği miktar düşmüştür, artmamıştır... Biz 2008 yılından itibaren denge tazminatı almayan 1.6 milyon memurumuza ek ödeme konusunda bir çerçeve belirledik, yasa çıkardık. O çerçevede ilk adımı attık 2008'de ama 2009'da devamını getiremedik. Çünkü küresel krizde ara verdik. 2012'ye kadar bütün ödeme farklılıklarını giderecek şekilde bir plan yapmıştık. 2010 yılında bizim bütçe performansımız ortada; o nedenle böyle bir adım atıldı şimdi, bu yapılandırma meselesi de üzerinde çalışılabilecek bir konudur.

Başbakanımızın bu konuda bir ifadesi oldu; üzerinde henüz çalışılabilecek bir konu diye baklam lazım. Bunların alt alta gelmesi belki böyle bir imaj uyandırıyordu ama şunun da altını çizmek istiyorum: Bu sene hedeflerimizi tutturmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Yani geçen sene biz ortaya üç yıllık bir program koyduk, hedefler koyduk. Bunlar bizim ülkemize, vatandaşımıza bir taahhüdümüzdür... Şu andaki uygulama hedeflerimizi yakalayabileceğimiz yönünde. 'Mali disiplin elden gidiyor, hükümet seçim atmosferine girdi, bol keseden dağıtıyor' şeklindeki yaklaşım rakamlara yansırsa o zaman konuşalım ama bugün itibariyle biz tedbir alırız, gereken destekleri veririz ama onlarla birlikte düşünürüz. Bu yılın başında biz birçok tedbir aldık, gerekiyorsa önümüzdeki dönemlerde de yine tedbir alırız."

Sayfa Yükleniyor...