Şimşek'ten 'tünel' yorumu: En kötü geride kaldı

Maliye Bakanı Şimşek, tünelin ucunda her zaman ışık olduğunu belirterek, ''En kötü dönem geride kaldı. Tüneldeki karanlığı da, tünelin sonundaki aydınlığı da görüyoruz'' dedi.

Şimşek'ten 'tünel' yorumu: En kötü geride kaldı

Gelir İdaresi Başkanlığınca 20. Vergi Haftası nedeniyle düzenlenen bir törene katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın ''Tünelin içine girdik. Öbür tarafa doğru bir ışık göründü. Işık, öbür tarafa çıkışı mı gösteriyor yoksa üzerimize gelen bir araba mıdır?'' şeklindeki sözleriyle ilgili değerlendirilmesinin sorulması üzerine, en kötü dönemin geride kaldığını söyledi.

Göreceli de olsa bir toparlanmanın söz konusu olduğunu belirten Bakan Şimşek, ''İnşallah bu kalıcı toparlanmaya dönüşür. Kalıcı toparlanma için, potansiyel büyümeye dönüş için biraz erken ama tabii ki en kötü dönem geride kaldı. Hem Türkiye'de, hem dünyada toparlanma sinyalleri alıyoruz. Tünelin ucunda her zaman bir ışık vardır. Tüneldeki karanlığı da, tünelin sonundaki aydınlığı da görüyoruz'' diye konuştu.

IMF Başkan Yardımcısı Lipsky'nin bütçe açıklarının büyümeye engel teşkil ettiğine ilişkin sözlerinin hazırlatılması üzerine de Maliye Bakanı, bakanlıktaki devir teslim sırasında da, başka zamanlarda da bütçe disipliniyle büyüme arasında pozitif ilişki olduğunu vurguladığını ifade etti ve ''Farklı bir düşünce söz konusu değil'' dedi.

Maliye Bakanı Şimşek, EPDK'nın akaryakıtta fiyat indirimi talebiyle ilgili bir soru üzerine, bu sorunun muhatabının kendisi olmadığını vurguladı ve şunları söyledi: ''Ama akaryakıt sektöründe özellikle kaçakçılığa ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. Bundan sonraki dönemde de Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi olarak bu tür yanlış uygulamaların olmaması için gerekli bütün çabayı göstereceğiz.''

Şimşek, Gelir İdaresi'nin güçlendirilmesiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken de, idarenin daha güçlendirilmesi ve daha etkin hale getirilmesine yönelik çalışmaların süreceğini belirtti.

GELİR İDARESİ KONUSUNDA KARARLIYIZ
Gelir İdaresi'nin gerek mevzuat, gerek insan kaynakları, gerekse teknolojik altyapı açısından daha da iyileştirilmesi ve güçlü bir Gelir İdaresi'ne sahip olunmasıyla, harcamaların sağlıklı vergi gelirleriyle finanse edilebileceğine dikkati çeken Şimşek, ''Bu konuda kararlıyız. Önümüzdeki dönemde bu yöndeki çalışmaları daha somut şekilde göreceksiniz. Ben, zaten gelir gelmez bir takım kanunlarda vergi uyumunu güçlendirecek adımlar attım. Bundan sonra da devam edeceğiz'' diye konuştu.

KISA VADEDE ATACAĞIMIZ ADIMLAR VAR
Maliye Bakanı, tütün mamullerindeki ÖTV zammını hatırlatarak, ''Bundan sonra yeni vergi artışı var mı?'' diye soran bir gazeteciye de şu karşılığı verdi: ''Bütçe dengelerimizi iyileştirmek için bir yanda tabii ki kısa dönemli adımlar atıyoruz. Öte yandan orta ve uzun vadede verginin tabana yayılması konusunda önemli adımlar atacağız. Olaya bütün olarak bakmak lazım. Kısa vadede atacağımız adımlar var ama önemli olan orta ve uzun vadede bizim mali disiplini sürdürebileceğimize olan inancımızı güçlendirecek adımlar atmak.''

Sayfa Yükleniyor...