Sıra İspanya'ya mı geliyor?

Portekiz'in yardıma muhtaç hale gelmesinden sonra gözler İspanya'ya çevrildi. Tek başına Euro Bölgesi'nin yüzde 13'ünü oluşturan İspanya'nın kurtarılması bölge için kabus yaratabilir. Financial Times, "İspanya ateş hattında" yorumunu yaptı.

Sıra İspanya'ya mı geliyor?

Yunanistan ve İrlanda'dan sonra Portekiz'in de yardıma muhtaç hale gelmesi kaçınılmaz görünüyor.

Başbakan Jose Socrates'in istifası sonrasında Portekizli politikacılar yardım istemeyecekleri konusunda ısrar ediyor. Ancak Portekiz'in borçlanma ihtiyacı yardım almadan yola devam etmesinin zor olduğunu gösteriyor.

Ancak Avrupa'nın asıl kabusu bundan sonra yaşanabilir. Brown Brothers Harriman'dan kur stratejisti Marc Chandler konuyu şöyle özetliyor: "Bu aynı Amerikan futbolu gibi. Savunmacı arkasından geleni korur ama savunmacı düşünce arkadaki saldırıya açık hale gelir. Burada Portekiz İspanya'yı koruyan taraftı." İngiliz Financial Times gazetesi de "Portekiz sorunları arasında İspanya ateş hattında" yorumunu yaptı.

Portekiz kurtarılırsa İspanya'nın da bu duruma maruz kalabileceği belirtiliyor. Almanya, Fransa ve İtalya'dan sonra Euro Bölgesi'nin dördüncü büyük ekonomisi olan İspanya'nın yardıma muhtaç hale gelmesi tüm bölge için çok büyük bir sistematik risk yaratabilir.

BANKALAR BORÇ İÇİNDE
Ülkede bankaların durumu pek parlak değil. Financial Times, dünyanın en büyük hedge fonları ve finansal ortaklık şirketlerinin İspanya'nın sorunlu bankalarıyla görüştüğünü yazdı. Görüşmeler, sorunlu mevduat bankalarının 15 milyar Euro'luk yeni sermaye arayışı sırasında gerçekleşti.

Sıra İspanya'ya mı geliyor? - 1 İspanya Başbakanı José Luis Rodríguez Zapatero

Sermaye arttırımları, devletin söz konusu bankalara el koymasının önünde geçmek için gerekli. Ancak yatırımcıların düşük değerlemeleri, görüşmelerin durmasına neden oldu. Ardından da kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in 30 İspanyol bankanın kredi notunu düşürme kararı geldi.

İspanya Merkez Bankası, 12 bankanın 15.15 milyar Euro tutarında yeni sermayeye ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

İspanya Başbakanı José Luis Rodríguez Zapatero, ülkenin bankacılık sektörünün ihtiyaç duyduğu ek sermaye tutarının makul seviyelerde olduğunu belirterek, "Tüm uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına saygı duyuyorum ancak hükümet başkanı olarak İspanya Merkez Bankası'na güveniyorum" dedi.

EURO BÖLGESİ'NİN YÜZDE 13'Ü
Piyasaların, Euro Bölgesi borç krizinin olası ileri aşamalarını düşünerek kaygılanmasının altında İspanya'nın çok büyük bir olması yatıyor.

Yunanistan, İrlanda ve Portekiz ekonomilerinin toplamı Euro Bölgesi ekonomisinin ancak yüzde 7'sini oluşturuyor. Ancak İspanya tek başına bölge ekonomisinin yüzde 13'üne tekabül ediyor.

İSPANYA 'İYİYİZ' DİYOR
İspanya tüm bu kaygılara rağmen ülkesinin iyi durumda olduğunu her fırsatta belirtiyor. Başbakan José Luis Rodríguez Zapatero, tüm bu korkulara karşı koyarak, İspanya'nın yardım istemesinin kesinlikle olasılık dışı olduğunu söylemişti.

PORTEKİZ NEDEN ÖNEMLİ?
Peki Portekiz İspanya için neden bu kadar önemli? Tarihi, kültürel ve coğrafi olarak iki ülke arasında çok sıkı ilişkiler bulunuyor. Bu nedenle İspanyol şirketlerin Portekiz'de büyük yatırımları var. İspanyol bankalarının da ülkede birçok şubesi bulunuyor. Bu nedenle Portekiz'de yaşanacak bir kurtarma operasyonu İspanya'yı da vurabilir.

Sayfa Yükleniyor...