Şirket evlilikleri 15 milyar dolara ulaştı

İMKB Başkanı Turhan, Türkiye'de geçen yıl birleşme ve satın almalarda 15 milyar dolarlık bir performansın gösterildiğini belirterek, ''Bu fena değil. Kriz öncesi performansımızın hemen hemen dörtte üçünü yakalamış durumdayız" dedi.

Şirket evlilikleri 15 milyar dolara ulaştı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen ''Türkiye'de Birleşme ve Devralmalar, Rekabetçi Olmak için Nasıl bir İşbirliği Yapılmalı?'' konulu seminerde yaptığı konuşmada, dünyada birleşme ve satın almalar sürecine değindi.

Küreselleşmenin firmaların değer zincirini oluşturmasını zorunlu hale getirmeye başlamasıyla firmaların da birleşme, satın almalar ve devralmalar yoluyla işletme stratejisine yöneldiklerini belirten Turhan, krizin bu yapıda önemli bir kesintiye sebep olduğunu, krizin zirveye ulaştığı 2009 yılı krizden hemen önceki yılla karşılaştırıldığında, 5 trilyon dolardan 2 trilyon dolara bir gerileme yaşandığını, o günden beri de aslında kriz öncesi dönemin seviyesine gelinemediğini söyledi.

Turhan, aynı zamanda birleşme ve satın almalarla ilgili yapıda da önemli değişiklikler olduğunu, kriz öncesi dönemde yapının Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'da olduğunu, krizle beraber ABD ve Kanada'nın payı bir miktar gerilemekle beraber yine de yatay bir görünüm arz ettiğini, ancak krizde en fazla zarara uğrayan yerin Batı Avrupa olduğunu ifade etti.

Batı Avrupa'nın kaybettiği pazar payının tamamını Asya'nın kazandığına değinen Turhan, özellikle gelişmekte olan başta Çin olmak üzere Asya Pasifik ülkelerinin ağırlık kazandığını anlattı.

'BİR ODAKLANMA, KONSANTRASYON SÖZ KONUSU DEĞİL'
Türkiye'deki birleşme ve satın almalar sürecine de dikkati çeken Turhan, Türkiye'de geçen yıl birleşme ve satın almalarda 15 milyar dolarlık bir performansın gösterildiğini hatırlatarak, ''Bu fena değil. Kriz öncesi performansımızın hemen hemen dörtte üçünü yakalamış durumdayız. Çeşitli sebeplerle iptal edilen veya bekleyen özelleştirmeleri de bunun içine dahil edersek ki önümüzdeki dönemde bunların hayata geçme ihtimali son derece yüksek, Türkiye'nin süratle kriz öncesi performansın üzerine ulaşabileceğini buradan anlamak mümkündür'' şeklinde konuştu.

İMKB Başkanı Turhan, Türkiye ekonomisinin son derece çeşitlenmiş bir olduğunu, benzer yapının birleşme ve satın almalar sektöründe de yaşandığını, yüzde 5 ve yüzde 5'in üzerindeki paya bakıldığında çok ciddi bir çeşitlenme görüldüğünü, dolayısıyla birleşme ve satın almalarda bir odaklanma, konsantrasyonun söz konusu olmadığını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...