Şirket evliliklerine kriz darbesi

Krizin şirket bilançolarını tahrip etmesi, şirket birleşme ve satın alma hacminin bu yıl beş yıl aradan sonra ilk kez düşmesine neden oldu.

Şirket evliliklerine kriz darbesi

Küresel birleşme ve satın alma hacminin arka arkaya beş yıl sergilediği yükseliş 2008’de son buldu.

Thomson Reuters, bu yıl hacmin neredeyse üçte bir oranında azalıp 2 trilyon 890 milyar dolara indiğini bildirdi. Bu aynı zamanda, şirket birleşmelerinde 2005’ten bu yana kaydedilen en düşük düzey oldu. Bu yıl iptal edilen birleşme ve satın alma sayısı ise rekor kırarak 1100’e ulaştı.

Küresel birleşme ve satın alma hacminde yaşanan düşüş özellikle yılın son çeyreğinde hızlandı. Sadece 2008’in son çeyreğinde, hacim geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44 düştü. birleşme ve satın alma hacmi bu yıl ABD’de yüzde 38, Avrupa’da yüzde 29, Çin’de yüzde 25, Brezilya’da ise yüzde 93 geriledi.

MADENDE DEV EVLİLİĞE İPTAL
2008’de birleşme ve satın almalarda en büyük iptal haberi madencilik sektöründen geldi. Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton, Kasım ayında, Rio Tinto için yaptığı 66 milyar dolarlık satın alma teklifini geri çektiğini açıkladı. BHP, teklifi geri çekmesinin gerekçesi olarak, olumsuzlaşan piyasa koşullarını ve Avrupa Komisyonu’nun demir filizi ve kömür varlıklarını satmasını şart koşmasını gösterdi.

‘ARACILIK’ LİDERİ GOLDMAN SACHS
Birleşme ve satın alma işlemlerinde verilen aracılık hizmetlerinden elde edilen gelir sıralamasında Goldman Sachs küresel bazdaki liderliği kimseye kaptırmadı. Goldman Sachs aracılık faaliyetlerinden 1 milyar 580 milyon dolarlık gelir elde etti. Goldman Sachs’ı 1 milyar 320 milyon dolarla JP Morgan, 1 milyar 100 milyon dolarla ise UBS izledi. Ancak Goldman Sachs’ın birinci olmasına rağmen gelirinin neredeyse yarı yarıya azalması dikkat çekiyor. Şirket geçen yılki aracılık faaliyetlerinden yaklaşık 3 milyar dolar kazanmıştı.

Sayfa Yükleniyor...