Şırnak'ta kiralar ikiye katlandı

Şırnak'ta, sokağa çıkma yasağının 14 Kasım'da kısmen kaldırılması ardından çevre il ve ilçelere göç edenlerin dönmeleri ile başlayan konut ihtiyacı, kira fiyatlarının en az yüzde 100 artmasına yol açtı.

Şırnak'ta kiralar ikiye katlandı

PKK'lı teröristlere yönelik Hendek-Barikat operasyonları nedeniyle 14 Mart'ta ilan edilen ve 14 Kasım'da kısmen kaldırılan sokağa çıkma yasağı süresince çatışma ve patlamalarda 2 bin 44 ağır hasarlı evin yıkılması nedeniyle Şırnak'ta konut ihtiyacı had safhaya çıktı.

Sokağa çıkma yasağından önce 200- 350 TL olan ev kiraları şimdi 400- 700 TL'den kiraya veriliyor. Yüksek fiyata rağmen kiralanacak ev bulmakta büyük sıkıntı çekildiği belirtildi.

Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Reşit Osal, Şırnak'ta 9 büyüklüğünde 2 depremde görülebilecek tahribatın Şırnak'ta meydana geldiğini savunarak, şöyle konuştu:

"Şırnak 9 şiddetinde 2 deprem görmüş olsa, bu kadar yıkım olmazdı. Her şey tıkanmış, bitmiş , hayat felç olmuş durumda. Esnafımızın bankalara olan borçlarının en az 2 yıl ötelenmesi gerekiyor. Devletin acilen Şırnak'a bir ekonomi paketi hazırlaması gerektiğini düşünüyoruz. KOSGEB, esnaf kefaleti kanalıyla, düşük faizli ve faizsiz kredi sağlanması gerekmektedir. Ekonomiyi canlandırmadan Şırnak'ı canlandırmamız, eski haline getirmemiz hiç mümkün olmayacaktır. Hükümetimizin Şırnak esnafı için ekonomi paketi hazırlayıp kente canlılık getirmesi ve ondan sonra kentin gelişimini hızlandırması gerekmektedir. 8 aydır Şırnak'ı terk etmek zorunda kalan esnaflın hepsinin şu anda bankalarda ticari sicil bozuklukları bulunmaktadır. Ticari sabıka durumu var. Bütün bankalarımızdan bu sicillerin temizlemesini rica ediyoruz. 2012'den beri büyük bir yıkım yaşanıyordu. Kepenk kapatmalardan, hayatın felç olmasından dolayı esnaf zaten tıkanmış durumda. Yasağın başlamasıyla birlikte esnaf tamamen bitmiş duruma geldi. Şırnak'ta esnaf işyerlerinin nerede olduğunu zaten bilmiyor."

"8 AYDIR KAPALI OLAN DÜKKANIN KİRASI İSTENİYOR"

Yasakların sürdüğü 8 ay boyunca kapalı olan işyerlerinin mülk sahiplerinin 8 aylık kira bedelini istediğini anlatan Osal, "8 aydır kepenk kapatmış, gitmiş esnaf. Döndüğünde mülk sahipleri ile sorunlar yaşıyor. Mülk sahipleri 8 aydır kapalı olan dükanların kirasını talep ediyor. Esnaf zaten bitmiş durumda. İşyeri yıkılmış hiçbir şeyi yok. Her taraftan tıkanmış olan esnaf bu kirayı nasıl karşılayacak? Devletimizin bu yönde de sağduyusunu bekliyoruz. Mülk sahiplerimizin bu esnaflarımızın bu 8 aylık alacaklarından vazgeçmeleri gerekmektedir" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...