Sofulu çöplüğü ıslah ediliyor

4 tonu tıbbi atık olmak üzere günlük 1500  ton çöpün işleneceği katı atık bertaraf tesisi  inşaatında sona yaklaşıldı.

Adana'nın Merkez ilçesi Sarıçam'daki Sofulu Çöplüğü'nde Büyükşehir Belediyesince kurulan Katı Atık Bertaraf Tesisi inşaatı çalışmalarında sona yaklaşıldığı bildirildi.        

Yapımı süren tesislerde 4 tonu tıbbi olmak üzere günlük 1500 ton çöpün işleneceğini belirten Durak, Ankara'nın çöp müteahhitliğini de yapan ITC Firması tarafından yapılan toplam 36,5 milyon tutarındaki yatırımın 1 yılda tamamlanacağını söyledi.        

Durak, 1100 dönüm alana sahip tesislerin firmaca 30 yıl işletildikten sonra Büyükşehir Belediyesine devredileceğini ifade etti.        

Tesiste, Sarıçam ilçesi ile belde ve köylerinin tamamının enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede 10 MW gücünde enerji üretileceğini belirten Durak, şöyle konuştu:       

''Ayrıca, park ve bahçelerimiz başta olmak üzere tarımda toprak iyileştirmede kullanılacak günde 300 ton kompost gübre elde edilecek. Diğer yandan bu kompost, gerektiğinde preslenerek inşaat sektöründe kullanılabilecek. Bunların dışında metal, plastik, cam ve benzeri geri dönüşüm maddeleri ekonomiye kazandırılacak.''        

Durak, tesislerin 500 dönümlük bölümünün zeytinlik haline getirilip 20 bin fidan dikileceğini ifade ederek, ''Ağacından 2 bin ton zeytin hasat edilecek. Bu da tüm Adana halkının bir yıllık zeytin ihtiyacını karşılayabilecek kapasitededir'' dedi.       

Çöplüğün çevresindeki 1000 dönümün koruluk, rekreasyon, piknik ve sportif alan olarak düzenleneceğini vurgulayan Durak, 400 kişinin istihdam edileceği tesiste koku sorununun yaşanmayacağını bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...