Soğuk hava tüketimi dondurdu

CNBC-e Tüketim Endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 21.61 oranında düşüş gösterdi.

Soğuk hava tüketimi dondurdu

CNBC-e Tüketim Endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 21.61 oranında düşüş göstererek 145.18 düzeyine indi. Aynı dönemde mevsimsel düzeltilmiş seri de yüzde 6.38 gerileyerek 116.22 değerini aldı.

Her yıl olduğu gibi dönemsel faktörlerin etkisiyle Ocak ayında Aralık ayına göre bir düşüş gözlendi. Yılbaşı öncesi olması, vergi avantajları, promosyonlar, bütçe ödeneklerinin kullanılması gibi faktörlerle Aralık ayında yılın en yüksek seviyesine çıkan tüketim Ocak ayında tam tersi bir etkiyle düşüş gösteriyor. Benzer bir durumu bu yıl da izlendi. Bu yıl gerçekleşen düşüşün bir nedeni de soğuk hava ve yoğun kar yağışları nedeniyle alışveriş aktivitesinin bir miktar azalması gösteriliyor.

Sektörel bazda, giyim dışında kalan gıda, ev eşyası, mobilya, otel, lokanta ile otomobil ve konut gibi öncü sektörler dahil düşüşler gözlendi. Özellikle, otomobil ve ev eşyası sektörlerinde çok sert düşüşler gerçekleşti. Giyim sektöründeki artış ise yüksek fiyat indirimlerinden kaynaklanıyor.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu şunları kaydetti: "Ocak ayındaki düşüşün gelecek aylar için çok belirleyici bir öneme sahip olmadığı söylenebilir. Bununla birlikte, yüzde 21 oranındaki düşüşün yüksek bir oran olduğunu, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 1.28 gibi sınırlı bir artış olduğunu vurgulamak gerekiyor. Önümüzdeki dönemde iç talebin büyümeye vereceği katkı konusuna ihtiyatlı bakmakta fayda olduğunu düşünüyoruz."

Sayfa Yükleniyor...