SON DAKİKA HABERİ: Fed'den yarım puanlık faiz indirimi

SON DAKİKA HABERİ: Fed, politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 1-1,25 aralığına çekti. Karar sonrası dolar 6,03'e kadar geriledi.

SON DAKİKA HABERİ: Fed'den yarım puanlık faiz indirimi

Son dakika haberi! 

ABD Merkez Bankası (Fed), 
ülke ekonomisini Corona virüsü salgınının etkisinden korumak için politika faizini 50 baz puan birden düşürerek faizleri yüzde 1-1,25 aralığına çekti. Karar oybirliğiyle alındı. 

KARARDA CORONA VİRÜS ETKİSİ

Fed'den kararla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"ABD ekonomisinin temelleri güçlü olmayı sürdürüyor. Ancak corona virüs ekonomik aktivite üzerinde değişken riskler arz ediyor. Federal Açık Piyasa Komitesi bu riskler nedeniyle ve azami istihdam ile fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda federal fonlama faizi hedef aralığını düşürme kararı aldı."

DOLAR NASIL TEPKİ VERDİ?

Karar sonrasında dolar 6,10'un altına kadar gerileyerek en düşük 6,0345'i gördü. Dolar daha sonra 6.08-6.09 TL bandında dengelendi. Dolar dün 6,2640'a kadar yükselmişti. 

Öte yandan Fed'in kararıyla birlikte altında sert bir yükseliş yaşandı. Altının onsu 1603 dolardan 1635 dolara yükseldi.  

TRUMP: FED DAHA FAZLA FAİZ İNDİRİMİ YAPMALI

ABD Başkanı Donald Trump, Fed'in faiz indirimine ilişkin sosyal medya hesabından açıklam yaptı. Trump, "Fed faizleri düşürüyor, ancak bu durum daha da devam etmeli ve en önemlisi diğer ülkelerle / rakiplerle uyumlu olmalıdır. Düz bir alanda oynamıyoruz. Bu durum ABD için adil değil. Nihayet Fed'in liderlik etme vakti geldi. Daha fazla indirim!" ifadelerini kullandı. 

FED BAŞKANI POWELL'DAN "FAİZ İNDİRİMİ" AÇIKLAMASI

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 1-1,25 aralığına çekmesinin ardından, basın toplantısı düzenledi.

Faiz indirim kararının ABD ekonomisini güçlü tutmak amacıyla alındığını aktaran Powell, ülke ekonomisinin temellerinin sağlam kalmaya devam ettiğini ancak Covid-19 salgınının yeni riskler oluşturduğunu anlattı.

"RİSKLER BARİZ ŞEKİLDE DEĞİŞTİ"

Powell, salgının birçok ülkede ekonomik faaliyetlere zarar verdiğini ve finansal piyasalarda önemli haraketlenmelere neden olduğunu belirterek, virüsün etkisinin turizm başta olmak üzere çeşitli sektörlerde görülmeye başlandığı, küresel tedarik zincirine dayanan sektörlere ilişkin de endişe duyduklarını dile getirdi.

Virüsün küresel ekonomiye etkisinin belirsiz olmaya devam ettiğini vurgulayan Powell, "ABD ekonomik görünümüne yönelik risklerin bariz şekilde değiştiği kanaatine vardık. Buna yanıt olarak, ekonomiyi daha da desteklemek için para politikası duruşunda gevşemeye gittik." dedi.

Powell, gelişmeleri ve ekonomik görünüme etkilerini yakından izlemeye devam edeceklerinin altını çizerek, ekonomiyi desteklemeye yönelik uygun adımlar atacaklarını aktardı.

"TÜM ARAÇLAR GÖZDEN GEÇİRİLDİ"

Salgının ne kadar süreceğinin belirsiz olduğuna işaret eden Powell, ABD ekonomisinin güçlü büyümesine geri döneceğini ifade etti.

Powell, diğer ülkelerin merkez bankalarıyla düzenli iletişim halinde olduklarına dikkati çekerek, "G7 maliye bakanları ve merkez bankaları başkanlarının bugün yaptığı açıklama, üst düzey koordinasyonu ve mevcut araçları kullanma kararlılığını yansıtıyor." diye konuştu.

Ülkelerin merkez bankalarının maliye politikaları doğrultusunda kararlar alacağını belirten Powell, mevcut politika duruşlarının hedeflerini desteklediğini dile getirdi.

Powell, ABD ekonomisi ve finansal piyasalarının iyi şekilde işlemeye devam ettiğini vurgulayarak, tüm araçları gözden geçirdiklerini ama şu an için faiz indirimi haricinde bir araç kullanmayı değerlendirmediklerini aktardı.

"POLİTİK ENDİŞELERİ ASLA DİKKATE ALMAYACAĞIZ"

Alınan faiz indirimi kararının ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağını belirten Powell, kararın finansal şartları desekleyeceğini ve ekonomik güveni artıracağını kaydetti.

Fed'in faiz indirimine gitme kararı almasında siyasi bir baskı olup olmadığına ilişkin bir soruya Powell, "İnsanların kararlarımızı her zaman analizlerimize dayanarak aldığımızı anlaması çok önemli. Kararlarımızı her zaman kongrenin bize verdiği görevler doğrultusunda Amerikan halkının çıkarına göre alacağız, politik endişeleri asla dikkate almayacağız." yanıtını verdi.

Sayfa Yükleniyor...