İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali: Görevimi bırakacağım

SON DAKİKA HABERİ: İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, "Genel Müdürlük görevimi mart ayının sonlarında yapılacak olan Genel Kurul tarihi itibarıyla bırakacağım" dedi. Bali, genel müdürlük görevi için genel müdür yardımcısı Hakan Aran'ı önerdiklerini duyurdu.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali: Görevimi bırakacağım

Genel Müdürü Adnan Bali, Genel Müdürlük görevini, mart ayının sonlarında yapılacak olan Genel Kurul tarihi itibarıyla bırakacağını açıkladı.

Bankanın 35 yıl kuralını hatırlatan Bali ''35 yıl kuralı işledi. görevden ayrılmam sürpriz değil. Böyle bir kural olmasaydı da ayrılmayı düşünüyordum" dedi.

Bali, "Genel müdürlük görevini üstlenecek arkadaşım uzun yıllar birlikte çalıştığım Hakan Aran, resmi otoritenin onayına tabidir.

Genel müdür yardımcımız Hakan Aran'ın bu göreve son derece layık olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Genel Müdürlük binasında yapılan basın toplantısında konuşan Bali, "1 Nisan 2011'den bu yana büyük bir gururla ve mutlulukla, onurla sürdürdüğüm Genel Müdürlük görevimi, mart ayının sonlarında yapılacak olan Genel Kurul tarihi itibarıyla bırakacağım. O tarihe kadar da Genel Müdürlük görevime devam edeceğim. Genel Kurul irade gösterirse İş Bankası'nda Yönetim Kurulu'nda görev yapmaya devam edeceğim. Bu bizim geleneklerimiz ve kurumsal prensiplerimiz arasında vardır. Geçmişte de örnekleri vardır" ifadelerini kullandı.

Prensiplerle yönetilen bir kurum olarak hiçbir şeyin kişilere, keyfi kararlara bağlı olmadığını belirten Bali, İş Bankası'nda dahili olarak icrai görevde çalışmanın üst sınırı bulunduğunu, 35 yıl kuralı olduğunu kaydetti.

Bali, bu çerçeveden bakıldığında 1 Aralık 1986'da bankaya müfettiş yardımcısı olarak girdiğini ve 34 yılı aşkın bir süredir bankada olduğunu anlattı. Böyle prensipler olmasaydı da ayrılmayı düşündüğünü ifade eden Bali, şöyle devam etti:

"10 yıl Genel Müdürlük yaptım. 5 yıl Genel Müdür Yardımcılığı, 15 yıl üst düzey yöneticilik bu ülkede ziyadesiyle yeterlidir. Hatta bana sorarsanız biraz da fazladır. Genç bir nesil, donanımlı bir nesil geliyor arkadan... Varsa tecrübeniz, birikiminiz başka şekilde de sunun onlara... Ama önlerini ve yollarını açın. Sadece kurala uymak için değil, felsefesi itibarıyla da inandığım için bu çerçevede hareket ediyorum. Hayatta önemli olan da final yapabilmektir. Final yapabilmeyi bilmektir. Hayatta bazıları parayla vedalaşamaz bazıları malla varlıkla vedalaşamaz bazıları da makam ve unvanla vedalaşamaz. Ama uçtan uca bir sorumluluğu götürebilmek için bunlarla ilgili doğru kararları verebilmek lazım. İcra kurulunda 12 genel müdür yardımcımız var. Her bir arkadaşımın pozisyonunu ikame edebilecek en 3 adayımız var. Bunun İş Bankası'nın en büyük varlığı olduğunu düşünüyorum."

"BİZLER İÇİN EN ÖNEMLİ ŞEY, ARKASINDA BİR PÜRÜZ BIRAKMAMAK VE İYİ ANILMAKTIR"

İş Bankası Genel Müdürü Bali, görevi bırakmasının ardından yerine kimin geçeceği konusunda da bilgi paylaşımında bulunacağını, bunun yaygın bir uygulama olmadığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bankamızda da bir ilk bu uygulama... Dünkü yanlış işler olmasaydı, yönetişim kalitesi açısından planladığımız şey bu oturumdu. Sonuç olarak, şöyle kurallarla yönetilen bir yerin, öncesinde paydaşlarını bilgilendirecek şekilde yeni yönetimin belirleneceği, hiçbir şeyin son dakikaya bırakılmadığı bir düzen kanaatimce... Çok da doğru bir şey. Onun için bu ilkin de İş Bankası açısından kıymetli olduğunu düşünüyorum. İş Bankası, tüm yöneticilerini kendi içinden yetiştiriyor. Hepimiz sabi bir çocuk gibi bu bankaya giriyor, bu bankada çalışarak devam ediyoruz ve sonunda kariyerini bu bankada tamamlayıp emekli olunca ayrılıyoruz. Şu kolumdaki saat 25 yıl burada çalışmanın saatidir, bir tek bende de yok. 25 yıl kim İş Bankası'nda çalışırsa onda var. Yetenek havuzumuz da son derece zengin. Hiçbir pozisyon için sıkıntılı olmayız. Şube müdürünü doğrudan yönetim kurulu üyesi yapan, şube müdürü başka bankaya genel müdür olan bir bankayız. 

Bütün bu hususları göz önünde bulundurarak uzun yıllardır beraber çalıştığım, bankamızın özellikle teknolojik altyapısına, yazılım ve donanımına çok büyük katkılar koymuş olan ve bunların üzerine kurulan bankacılık uygulamalarına son derece hakim, mühendislik ve bilgi teknolojileri alanındaki yetkinliklerinin üzerine işletme yüksek lisansı ekledikten sonra şimdi de bankacılık doktorası yapan, kendisine de bu bakımdan özendiğim Genel Müdür Yardımcımız sevgili Hakan Aran'ın bu görev için çok uygun ve layıkıyla bu görevi yapabilecek bir arkadaşım olduğunu düşünüyorum. Tabii bunlar, hem dahili, yetkili kurullarımızın hem de resmi otoritenin onayına tabidir. Biz olsa olsa bir öneride bulunabiliriz. Bu öneri çerçevesinde yürüyebilirse koşullar buna göre oluşacak."

Kişilerin geçici, İş Bankası'nın ise kalıcı olduğunu vurgulayan Bali, sözlerini, "Bizler için de en önemli şey arkasında bir pürüz bırakmamak ve iyi anılmaktır. Bundan daha ileri bir bahtiyarlık olmaz diye düşünüyorum. Ben genel müdürlüğüm boyunca, doğrudan ve dolaylı desteklerini hep hissettiğim başta aileme, uzak ve yakın geçmişte çalıştığım arkadaşlarıma, beni bu göreve layık gören herkese, her davetimizde gelen siz sevgili basın mensuplarına şükranlarımı sunuyorum. Bana gösterilmiş olan yakınlığı ve güveni hayatım boyunca unutamayacağım. Teşekkür ederim hepinize" şeklinde tamamladı.

KAP'A AÇIKLAMA

Şirketten KAP'a yapılan açıklama şöyle:

"Genel Müdürümüz Sayın Adnan Bali, Bankamızın bu yıl Mart ayında yapılacak Genel Kurulu itibarıyla Genel Müdürlük görevinden ayrılma kararı aldığını, Genel Kurul tarihine kadar görevini sürdüreceğini ve Genel Kurul irade gösterirse Yönetim Kurulu'nda göreve devam etmeyi düşündüğünü beyan etmiştir. Sayın Adnan Bali, resmi kurum ve yetkili kurulların da uygun görmesi halinde Genel Müdür Yardımcımız Sayın Hakan Aran'ı kendisinden sonra Genel Müdürlük görevini üstlenebilecek kişi olarak düşündüğünü açıklamıştır.

Konuya ilişkin gelişmeler ortaya çıktığında kamuya gerekli bilgilendirme yapılacaktır."

HAKAN ARAN KİMDİR?

1968 yılında Antakya’da doğan Hakan Aran, 1990 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden mezun olmuş, 2000 - 2001 yılları arasında Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İşletme yüksek lisans programını tamamlamıştır. Halen İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Bankacılık Doktorası yapmakta olan Aran, evli ve üç çocuk babasıdır.

1990 yılında İş Bankası'nda Yazılım Uzmanı olarak göreve başlayan Aran, 2005 yılında Yazılım Geliştirme Bölüm Müdürü olmuş, 2008 yılında Genel Müdür Yardımcılığı görevine atanmıştır.

Operasyonlardan, Dijital Bankacılıktan ve teknolojiden sorumlu olarak Banka'nın önemli dönüşüm programlarında görev alan Aran, İş Bankası Rusya YK Başkanlığı, Anadolu Sigorta YK Başkan Vekilliği, Türk Telekom YK üyeliği görevlerinde bulunmuş, halen SoftTech, LiveWell, GullsEye şirketlerinin YK Başkanı, Munzam Sandık Vakfı YK üyesi ve İş Bankası'nda teknolojiden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

Sayfa Yükleniyor...