Son dakika haberi... Merkez Bankası faizi artırdı

SON DAKİKA HABERİ: Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası geç likidite penceresi faizini yarım puan artırarak yüzde 12,25'ten yüzde 12,75'e çıkardı. Banka böylece 8 ay sonra faizde artış yönlü adım attı. Politika faizi ve faiz koridorunda ise değişikliğe gidilmedi.

Son dakika haberi... Merkez Bankası faizi artırdı

Son dakika haberi! 

Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı.

Merkez Bankası geç likidite penceresi faizini yarım puan artırarak yüzde 12,25'ten yüzde 12,75'e çıkardı.

POLİTİKA FAİZİNE DOKUNMADI

Banka politika faizini yüzde 8'de bıraktı. Faiz koridorunun alt bandı yüzde 7,25, üst bant yüzde 9,25'te kaldı.

8 AY SONRA İLK FAİZ ARTIŞI

Banka geç likiditesi borç verme faizini en son 27 Nisan'da artırmıştı. Banka yarım puanlık faiz artışına gitmişti.

Kararın ardından dolar 3,83 seviyesinden yükselerek 3,8913'ü gördü. Şu dakikalarda dolar 3,87 seviyesinde hareket ediyor.

"İKTİSADİ FAALİYET GÜCÜNÜ KORUYOR"

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 

"2017 yılı genelinde toplam talep güçlü bir seyir izlerken kredilerde hızlı bir artış gözlenmiştir. Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret etmektedir. İç talepteki iyileşme devam ederken dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir.

"FİYATLAMA DAVRANIŞLARINA DAİR RİSKLER ARTTI"

Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve yakın dönemde yaşanan maliyet gelişmeleri beklentiler ve fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede kurul, parasal duruşun sıkılaştırılmasına karar vermiştir.

"GEREKİRSE SIKILAŞTIRMA YAPILACAK"

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir."

MERKEZ NE MESAJ VERDİ?

"FAİZ ARTIŞLARI DEVAM EDEBİLİR"

Türk Bankası (TEB) Finansal Piyasalar Strateji Müdürü Erkin Işık, Merkez Bankası'nın GLP faizindeki 50 baz puanlık artışının piyasa beklentileri olan 100 baz puanın altında, kendi beklentileri olan 75 baz puana ise daha yakın gerçekleştiğini söyledi.

Muhtemelen TCMB'nin bütün fonlamayı yine geç likiditeden vereceğini ve bu durumda ortalama fonlama faizinin 50 baz puan yükselerek yüzde 12,75 olacağını ifade eden Işık, "Merkez bankası, yakın dönemde yaşanan maliyet gelişmelerin beklentiler ve fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırdığına dikkati çekiyor. Aynı zamanda hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini ve ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğini söylemeye devam ediyor. Bu da 18 Ocak 2018 tarihindeki PPK toplantısında faiz artırımlarının devam edebileceğine işaret ediyor" diye konuştu. 

"KARAR, KURLARDA BEKLENEN GERİLEMENİN YAŞANMASINA ENGEL OLACAK"

AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, TCMB'nin beklentileri karşılayamadığını ve yetersiz bir artış yaptığını ifade etti.

Merkez Bankası'nın repo ihalesi açmayarak ve tüm fonlamayı GLP'den yaparak ortalama fonlama maliyetini yüzde 12,75’e çıkarmasının beklenebileceğini söyleyen Bürümcekçi, "Banka anlaşılan, aralık ayından itibaren lehte baz etkileri ile gerileme eğilimine girecek manşet enflasyona güvenerek sıkılaşmayı sınırlı yapma tercihinde bulunmuştur. Bu ise kurlarda beklenen gerilemenin yaşanmasına engel olacaktır" dedi.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • son dakika
  • Gündem
  • Dolar
  • piyasalar
  • haber
  • Finans
  • dolar kuru
  • Faiz
  • son dakika haberleri
  • Merkez Bankası

Sayfa Yükleniyor...