TCMB'den 625 baz puan faiz artırımı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Kurulu Politikası, bugünkü toplantısında aldığı kararları açıkladı. Politika faizi 625 baz puan artışla yüzde 24'e yükseldi.

TCMB'den 625 baz puan faiz artırımı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Kurulu Politikası, bugünkü toplantısında aldığı kararları açıkladı.

Politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizi yüzde 17,75'ten yüzde 24'e yükseltti. Böylece faizde 625 baz puan artış yapılmış oldu.

Dolar 6,43 seviyesine 6,01 seviyesine doğru sert düşüş gösterdi.

PPK sonrası yapılan açıklama şöyle:

"Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talepteki yavaşlama hızlanmaktadır.

Yakın dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmiştir. Döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. İç talep koşullarındaki zayıflamaya rağmen fiyatlama davranışlarında gözlenen bozulma enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirilmesine karar vermiştir.

TCMB'den 625 baz puan faiz artırımı - 1

İLAVE SIKILAŞTIRMA MASADA

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

TCMB'den 625 baz puan faiz artırımı - 2

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

MB, FONLAMAYI HAFTALIĞA ÇEVİRDİ

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararıyla birlikte Türk Lirası likidite yönetimine ilişkin bir duyuru daha yaptı.

Yapılan duyuruya göre, Merkez Bankası'nca halihazırda gecelik vadede gerçekleştirilen fonlamanın yarından (14 Eylül 2018) itibaren haftalık vadede yapılmasına başlanacağı açıklandı.

Açıklamada, "Fonlamanın tamamının haftalık vadede yapılması için bir haftalık geçiş süreci öngörülmüş olup teknik ayrıntılar ayrıca duyurulacaktır." denildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: FAİZ SEBEP ENFLASYON NETİCEDİR (VİDEO)

AVRUPA MERKEZ BANKASI FAİZLERİ DEĞİŞTİRMEDİ

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi ekonomisinin 2017'deki güçlü büyüme performansının ardından görülen bir miktar ılımlılığa rağmen, son ekonomik göstergelerin ve anket sonuçlarının genel olarak geniş tabanlı büyümeyi teyit ettiğini ve para politikası tedbirlerinin iç talebi desteklemeye devam ettiğini söyledi.

Draghi, ECB faiz kararının açıklanmasının ardından Frankfurt'ta düzenlenen basın toplantısında, düzenli ekonomik ve mali analizlere dayanarak faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldıklarını ve faizlerin en azından 2019 yaz dönemi boyunca ve gerektiği sürece mevcut seviyelerde kalmasını beklediklerini ifade etti.

Varlık alım programının 30 milyar euro seviyesinde bu ayın sonuna kadar devam edeceğini aktaran Draghi, ardından programın orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin verilere göre yıl sonuna kadar aylık 15 milyar euroya indirileceği ve yıl sonunda da sona erdirileceğini dile getirdi. 

Draghi, Eylül 2018 personel tahminleri de dahil olmak üzere gelen bilgilerin, Euro Bölgesi ekonomisinin devam eden genişlemesini ve kademeli olarak yükselen enflasyona ilişkin önceki değerlendirmeleri genel olarak doğruladığına dikkati çekti.

İngiltere Merkez Bankası da bugünkü toplantısında faizi değiştirmeyerek yüzde 0.75'te bırakmıştı.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • son dakika
  • Gündem
  • Dolar
  • piyasalar
  • haber
  • Ekonomi
  • Faiz
  • son dakika haber
  • son dakika haberleri
  • Merkez Bankası

Sayfa Yükleniyor...