Sony ve Panasonic'e kötü haber

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Sony'nin notunu 3 basamak, Panasonic'in notunu da 2 basamak düşürdü.

Sony ve Panasonic'e kötü haber

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, iki Japon devinin kredi notunu 'hurda seviyesi'ne indirdi. Kuruluş, Sony'nin notunu 3 basamak, Panasonic'in notunu da 2 basamak düşürdü.

Not indirimine gerekçe olarak, düşük talep ve iki teknoloji devinin Apple ve Samsung'la rekabet edememesi gösterildi.

Fitch, Japonya'nın ülke notunu da, Mayıs ayında 2 basamak düşürmüş ve görünümünü negatife çevirmişti.

İLK YARIDA 8.6 MİLYAR DOLAR ZARAR
Tüketici elektroniği sektörünün önemli isimlerinden Pasanonic, 2012'nin ilk yarısında 8.6 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı.

Kurumsal elektronik alanındaki satışlarda büyük düşüşler olduğu için kârının azaldığını belirten şirket, geçen yılın aynı döneminde 1.7 milyar dolar zarar etmişti.

SONY'DEN 2011'DE REKOR ZARAR
Sony ise 31 Mart’ta sona eren mali yılda, gelirlerinin yüzde 9.6 azalarak 79.2 milyar dolara düştüğünü açıklamıştı. Bu rakam, geçtiğimiz yıl 87.8 milyar olarak gerçekleşmişti. Hisse başına yaklaşık 5.55 dolar değer kaybeden Sony'nin toplam zararı 5.6 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Aynı rakam, geçtiğimiz yıl 3.2 milyar dolardı.

Borcunun 3.2 milyar dolarlık kısmı, ertelenmiş vergi varlıklarından kaynaklanan Sony, yatırımcılarını Nisan ayında da maliyet artışına ve satışlardaki azalışa karşı uyarmıştı.

Sony'nin 2011’de yaşadığı gelir kaybının en büyük nedenlerinden biri ise LCD televizyon, dijital kamera, kişisel bilgisayar ve PlayStation satışlarındaki azalmadan kaynaklandı. Bu ürünler, 2011’de Sony’nin toplam gelirinin neredeyse yarısını oluşturmuştu. Şirket, üretim tesislerinin yer aldığı Tayland’da yaşanan sellerden de olumsuz etkilendi.

Şirketin tahminlerine göre, yeni mali yılda yüzde 14 büyüme bekleniyor. Sony, yeni yılda maliyet düşürücü yöntemler ve karı yüksek ürünlerle 366 milyon dolar gibi düşük bir kar hedefliyor.

Sayfa Yükleniyor...