S&P: İhracat performansı soru işareti yaratıyor

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, ihracat hacminin kriz öncesi seviyelere henüz dönemediğini ve bunun uzun vadede Türkiye'nin rekabet gücü açısından soru işaretleri yaratacağını belirtti.

S&P: İhracat performansı soru işareti yaratıyor

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, artan cari açık nedeniyle Türkiye'deki ekonomik büyümenin sermaye girişindeki değişikliklerin olumsuz etkilerine maruz kalabileceğini, ancak ekonominin yeterince esnek ve finans sektörünün de dış şoklara dayanacak seviyede sermayeye sahip olduğunu açıkladı.

Reuters'ın sorularını yazılı olarak yanıtlayan S&P analisti Frank Gill, sermaye girişinde olası bir azalmadan dolayı iç talepte bir şok oluşması durumunda vergi gelirlerinin olumsuz etkileneceğini ve mali açığın genişleyeceğini ifade ederek, kamu harcamalarındaki reel büyümenin 2009'da

yüzde 7.8 seviyesinden geçen yıl yüzde 2'ye gerilemesine rağmen maliye politikasının ekonomideki büyüme ve daralma döngüsüne paralel hareket etmeye devam ettiğini belirtti.

Haziran'daki seçimlerden sonra maliye politikasının sıkılaşıp sıkılaşmayacağı yönünde değerlendirme yapabilmek için 2012 bütçesini oluşturacak çerçeveyi izleyeceklerini ifade eden Gill, "Ayrıca kredi büyümesindeki artış ve bu artışın 2011-2012'de cari açığı artırıp artırmadığını da yakından takip edeceğiz" dedi.

Türkiye ekonomisinin yeterince esnek, finans sektörünün ise herhangi bir talep şokuna dayanacak seviyede sermayeye sahip olduğuna dikkat çeken Gill, "Para politikası yetkililerinin talep baskılarını azaltmak amacıyla kademeli olarak kredi koşullarını sıkılaştıracağını düşünüyoruz. Bu cari açığın artış hızının yavaşlamasına yardımcı olacaktır" dedi.

Cari açık Mart ayına mahsus yurtdışına yapılan kâr aktarımları nedeniyle 9.77 milyar dolara yükselerek rekor kırmıştı. Öte yandan BDDK verilerine göre bankacılık sektörünün verdiği krediler 6 Mayıs itibariyle yıllık bazda yüzde 35 artışla 587.3 milyar liraya yükseldi. TCMB para politikası kapsamında kredi büyümesini yüzde 25 seviyesine indirerek cari açığı da azaltmayı hedefliyor.

Cari açıktaki artışının şaşırtıcı olmadığını ifade eden Gill, asıl dikkat edilmesi gereken hususun, Türkiye'nin artan ithalat sayesinde uzun vadeli büyüme potansiyelini destekleyecek şekilde sermaye tabanını güçlendirip güçlendiremediği olduğunu ifade etti.

"İthalattaki artışı oluşturan kalemlere baktığınızda makine ithalatı ve inşaat ile ilgili ithalatın çok güçlü büyüdüğünü görüyoruz. Burada endişe yaratan geçen yılki ihracat büyümesinin reel bazda ortalama yüzde 3'e çok yakın bir seviyede sınırlı kalması" diyen Gill, ihracat hacminin kriz öncesi seviyelere henüz dönemediğini ve bunun uzun vadede Türkiye'nin rekabet gücü açısından soru işaretleri yaratacağını belirtti.

S&P Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altı olan "BB"de tutuyor. Kredi notunun görünümü ise pozitif.

Sayfa Yükleniyor...