S&P’nin uyarısı borsaları vurdu

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors, Almanya ve Fransa da dahil olmak üzere Euro bölgesindeki 17 ülkeden 15'ini, borç krizinin muhtemel etkileri nedeniyle izlemeye aldığını duyurdu. S&P’nin uyarısı piyasaları olumsuz etkiledi.

S&P’nin uyarısı borsaları vurdu

Bu hafta, uzmanları tarafından Avrupa'daki borç krizinin çözümünde önemli bir hafta olarak nitelendiriliyor ama gelen haberler pek de iyimser değil.

Almanya Başbakanı Angele Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nikola Sarkozy'nin, “yeni bir Avrupa Birliği anlaşması istiyoruz” açıklamasının ardından Standard & Poors'dan gelen uyarı piyasaları olumsuz etkiledi. Kredi derecelendirme kuruluşu, Euro bölgesindeki 17 ülkeden 15'ini izlemeye aldığını açıkladı.

Standard & Poors, Almanya ve Fransa da dahil olmak üzere neredeyse tüm Euro bölgesi ülkelerini borç krizinin muhtemel etkileri nedeniyle izlemeye aldığını duyurdu.

RUM YÖNETİMİ VE YUNANİSTAN İZLENMEYECEK
17 ülkeden sadece Rum yönetimi ile Yunanistan izlemeye dahil değil, zira ikisi de kuruluş tarafından uzun süredir çok yakından izleniyor.

Almanya ve Fransa'nın yanı sıra, Avusturya, Hollanda, Finlandiya ve Lüksemburg'un kredi notu en yüksek seviye olan AAA düzeyinde.

Ancak, Standard & Poors'un 15 ülkeyi izlemeye alma kararı bu altı ülkenin notlarının 90 gün içinde, yüzde 50 ihtimalle düşürülebileceği anlamına geliyor.

EURO’NUN DEĞERİ DÜŞTÜ
Kararla, Euro Bölgesi'nde izlemeye alınmayan iki ülke, uzun süredir çok yakından izlenen Kıbrıs ve Yunanistan oldu. Haber yatırımcıları şaşırtırken, borsalarda daha önce kaydedilen artış geriye çevrildi, Euro'nun da değeri düştü.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Euro bölgesi'ndeki krizin çözümüne yönelik önlemleri ele aldıkları dünkü görüşmelerinde Avrupa Birliği için 'yeni bir anlaşma' fikri ağırlık kazanmıştı.

'ZAMANLAMA TARTIŞMALI'
İki lider, yeni anlaşma önerisini Cuma günü yapılacak ve ortak para biriminin kaderi açısından hayati önemde görülen Avrupa Birliği zirvesine taşıyacak.

Merkel ve Sarkozy 'bir daha böyle bir kriz yaşanmaması için' yeni denetim mekanizmaları öngören anlaşmanın gelecek yıl Mart ayında onaylanmış olmasını istiyor.

Paketin kararlılıklarının göstergesi olduğunu kaydeden Merkel, uzlaşmaların ötesine geçecek yapısal değişiklikler sağlamak istediklerini vurgulamıştı.Paketin kararlılıklarının göstergesi olduğunu kaydeden Merkel, uzlaşmaların ötesine geçecek yapısal değişiklikler sağlamak istediklerini vurgulamıştı.

Bu nedenle, liderler eğer 27 ülkenin tamamının desteğini almak süreci uzatacak ve güçleştirecekse sadece euro kullanan 17 ülkenin imzalayacağı bir anlaşmanın da yeterli olacağını söylemişti.

Sayfa Yükleniyor...