Stiglitz: Türkiye ikinci dibe yanıt verebilir

Nobel ödüllü ünlü ekonomist Stiglitz, Türkiye gibi gelişen ülkelerin küresel ekonomide olası bir ikinci dibe yanıt verecek kapasiteye sahip olduğunu belirtti.

Stiglitz: Türkiye ikinci dibe yanıt verebilir

Ünlü ekonomist Joseph Stiglitz, nobel ödüllü ekonomistlerin buluştuğu Almanya'nın Lindau kentinde CNBC-e'nin sorularını yanıtladı.

Stiglitz şunları söyledi: "Küreselleşmiş bir ekonomideki bir riskten tüm ülkeler etkilenecektir. Tüm dünyada beklenen büyük bir yavaşlama var. Ama şirketler buna karşı önlemlerini aldılar. Daha önce yaşanan yavaşlamanın en büyük nedeni kredi arzının daralmasıyla ilgiliydi. 2008'deki krizden sonra gelişmekte olan ülkeler büyümeye devam ediyor; sanayileşmiş ülkeler ise duraklıyor. Gelişmekte olan ülkeler, büyümelerini ihracattan iç büyümeye doğru kaydırdılar. Bunu tamamen gerçekleştirmeseler de, büyük ölçüde böyle hareket ediyorlar. Bu da onlar için bir test olacak, küresel krize verdikleri yanıtın ne kadar sağlam olduğu görülecek.

Çin'in 3 trilyon dolarlık rezervi var. Herhangi bir ihracat kaybı yaşadıkları takdirde,, bu onları kurtaracak iç talep yaratabilecek bir fırsat olarak duruyor. Bunlar da gelişmekte olan ülkelerin çift dipli durgunluğa karşı önlem aldıkları ve durgunluktan kendilerini koruma kapasitesine sahibi olduklarına dair bir örnek."

Sayfa Yükleniyor...