Stopaj çalışması tamam, son söz EKK'da

Maliye Bakanı Şimşek, stopaja ilişkin çalışmanın tamamlandığını, seçeneklerin bu hafta EKK'da görüşülebileceğini söyledi.

Stopaj çalışması tamam, son söz EKK'da

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Anayasa Mahkemesi'nin bazı yatırım araçlarında yerli ve yabancılara farklı stopaj uygulamasını iptal kararı çerçevesinde başlattıkları çalışmaları bakanlık olarak tamamladıklarını ve seçeneklerin bu hafta içinde Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) görüşebileceğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi, 15 Ekim 2009'da bazı kazançlarda yerli yatırımcılara yüzde 10, yabancı yatırımcılara "sıfır" stopaj uygulamasına ilişkin yasa hükümlerini iptal etmiş, kararın gerekçesini 8 Ocak 2010'da Resmi Gazete'de yayımlamış ve hükümete 9 ay süre tanımıştı.

Şimşek, "Elektronik Fatura Projesi'nin Kamuoyuna Tanıtılması" konusunda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, stopaj ile ilgili konunun EKK'da görüşüldükten sonra Bakanlar Kurulu'nda ele alınacağını ve ardından da TBMM'ye sevk edileceğini bildirdi.

"Enflasyonun uzun aradan sonra çift haneye çıkması üzücü, ama çok da sürpriz değil" diyen Şimşek, çekirdek enflasyonun hâlâ yüzde 4 civarında olduğunu, geçici fiyat artışlarının etkisinin zamanla sistemden çıkacağını söyledi. Bunlar dikkate alındığında enflasyonda kalıcı artış trendi öngörmediklerini belirten Şimşek, "Talep kaynaklı bir enflasyonist baskı söz konusu değil.. Orta vade de enflasyon tekrar Merkez Bankası'nın hedeflerine uygun hale gelecektir" şeklinde konuştu.

TÜİK verilerine göre Şubat ayında TÜFE yüzde 1.45, ÜFE yüzde 1.66 artış. Yıllık TÜFE artışı yüzde 10.13, ÜFE ise yüzde 6.82 oldu.

Şimşek, Gelir İdaresi'nin yeniden yapılandırılmasının orta vadeli bir proje olduğunu ifade ederek "Özerkleşmesi için adım atacağız, önümüzdeki bir iki ay içerisinde bir takım tasarılarda buna ilişkin düzenleme yapacağız" dedi.

Şimşek, vergi alacaklarının yeniden yapılandırılması veya affın söz konusu olmadığını vurgulayarak, ancak bazı ilkeler çerçevesinde de şirketler bazında çalışmalar olabileceğini kaydetti.

Gelir vergisi reformu çalışmalarında henüz radikal dönüşümü içeren bir aşamada olmadıklarını ifade eden Şimşek, "Dolayısıyla ona ilişkin çalışmalarımızı devam ettireceğiz ve biraz daha zaman alacak. Bu arada, çok önemli hususları da o reformu beklemeden uygulamaya koymaya çalışacağız" dedi.

Şimşek, ücretlilerde geriye doğru vergi iadesini gerektirmeyecek bir düzenleme düşündüklerini, bütçenin bu yıl büyük bir şok olmazsa öngörülenden daha iyi olma ihtimalinin yüksek olduğunu ve bu yıl yapılması olası Anayasa değişikliğine ilişkin referandumun da ekonomi ve bütçe üzerinde kalıcı bir etki yaratacağını tahmin etmediğini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...