Süleyman Soylu'dan kıdem tazminatı açıklaması

Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, kıdem tazminatı ve emekli promosyonlarıyla ilgili çalışmaların tamamlandığını açıkladı.

Süleyman Soylu'dan kıdem tazminatı açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, kıdem tazminatıyla ilgili yeni düzenlemenin tamamlandığını belirterek, "Kamuoyuna sunmadığımız ama çalışma hayatı içerisinde bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz en kapsamlı kıdem tazminatı çalışmasını tamamlamış bulunuyoruz" dedi.

Bakan Soylu, Ankara'da, Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK) "Belgeli Hatıralar" başlıklı serginin açılışına katıldı.

Vatandaşların yüzde 98'inin sosyal güvenlik şemsiyesi altında olduğunu belirten Soylu, bu çalışmaların dünyadaki birçok ülkeye örnek olacak nitelikte yürütüldüğünü söyledi.

Soylu, sosyal güvenlik sisteminde birinci faz reformların tamamlandığını, bundan sonraki süreçte ikinci faz reformlara geçileceğini bildiren Soylu, burada kayıt dışı istihdam oranının yüzde 15'lere kadar indirilmesinin temel amaçlardan biri olduğunu vurguladı.

Açılış konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Soylu, emekli aylıklarına banka promosyonu verilmesiyle ilgili çalışmanın ne aşamada olduğunun sorulması üzerine, çalışmaların tamamlandığını bildirdi.

Emeklilere banka promosyonu verilmesi konusunda çok iyi bir çalışmanın yürütüldüğünü ifade eden Soylu, "Basın ve yayın organlarında ortaya çıkan rakamlar, afaki rakamlardır. Bunların hiçbir ölçüsü ve değeri söz konusu değildir. Dikkat ederseniz bu bir promosyon. Bizim bankalardaki meblağlarımız belli, emeklilerin aldıkları maaşlar belli, bunun ölçeğinin ne olacağı belli, bankaların bu konuda ne kadar tasarrufta bulunacağı üç aşağı beş yukarı belli. Bu konuda makul bir ölçeği emeklilerimizle buluşturmak için biz çalışmalarımızı tamamladık. İnşallah yeni hükümet bu konudaki adımı atacak. Şu anda tüm çalışmalarımız hazır" diye konuştu.

"İYİ VE İDDİALI BİR ÜRÜN HAZIRLADIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ"

Soylu, kıdem tazminatındaki düzenleme çalışmalarına ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

"Şu anda elimizde kamuoyuna sunmadığımız ama çalışma hayatı içerisinde bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz en kapsamlı kıdem tazminatı çalışmasını tamamlamış bulunuyoruz. Gerek çalışanlarımızın, gerek işverenlerimizin çok net bir şekilde kendi var olan durumlarını net ve iyi görebileceği bir çalışmayı tamamlamış durumdayız."

Kıdem tazminatı konusunda farklı ülke örneklerinin incelediğini ve bu konudaki tecrübelerden yararlanıldığını ifade eden Soylu, şöyle konuştu:

"İyi ve iddialı bir ürün hazırladığımızı düşünüyoruz. Türkiye'de çalışanların yüzde 86'sının kıdem tazminatını alamadığını düşündüğümüzde aslında sessiz milyonların önemli ölçekte sahip çıkıldığı kıdem tazminatı çalışmasını biz teknik açıdan tamamlamış durumdayız. Bundan sonra sosyal diyalog penceremizi açacağız. Hem sendikalarımızla hem işveren temsilcilerimizle hem sanayi ve
ticaret odalarımızla hem çalışanlarımızla hepsiyle bu diyaloğu ortaya koyacağız. Çok önemli araştırmalar yaptık. Toplum, çalışanlar, kıdem tazminatını alamayanlar ne talep ediyor, bütün bunları ortaya koyan çalışmaları ve araştırmaları hazırladık. İnşallah bu da 65. Hükümetle birlikte kamuoyuyla paylaşacak."

ASGARİ ÜCRETTE KESİNTİ OLMAMASI İÇİN TOPLANILACAK

Bakan Soylu, taşeron işçilerin kamuda özel sözleşmeli personel olarak istihdamı için gerekli yasal düzenlemenin ne zaman yapılacağı yönündeki bir soru üzerine, bu konudaki çalışmaların küçük bir detay dışında tamamlandığını bildirdi.

Soylu söz konusu detayın sonuçlanması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik, İçişleri ve Maliye bakanlıklarının görüşme halinde olduğunu belirterek, "Yüzde 99,9'u tamamlanan çalışma, zannediyorum önümüzdeki dönemde paylaşacağımız ilk ve en önemli adımlardan olacak" dedi.

Asgari ücretli çalışanların gelir vergisi kesintisi nedeniyle maaşlarının bin 300 liranın altına düşmesi endişesini yaşadığını dile getiren Soylu, asgari ücrette gelir vergisi kesintisi yapılmaması yönünde ağustos ayında bir toplantı yapılacağını bildirdi.

Çalışanların bu endişelerinin haklılığına işaret eden Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da kendilerine asgari ücretin altında bir ücretin doğru olmayacağı yönünde telkin ve talimatının olduğunu aktardı.

Bakan Soylu, açıklamalarının ardından, SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı ile Kurum çalışanı Selçuk Bilben'in koleksiyonunda yer alan belge, kartpostal ve fotoğraflardan oluşan "Belgeli Hatıralar" sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

Sayfa Yükleniyor...