Summers: Güçlü dolar ABD'nin çıkarına

ABD Başkanı Obama'nın ekonomi danışmanı Summers, güçlü dolar kurunun, ABD'nin çıkarına hizmet ettiğini söyledi.

Summers: Güçlü dolar ABD'nin çıkarına

ABD Başkanı Barack Obama'nın danışmanı Lawrence Summers, CNBC televizyonuna yaptığı açıklamada, Hazine Bakanı Timothy Geithner'in sık sık dile getirdiği güçlü doların ABD'nin çıkarına olduğu söylemine katıldığını belirterek, bunun ABD için, ekonomi politikası için doğru bir önerme olduğunu ifade etti.

Para birimindeki iniş çıkışın dalgalı kur rejiminin kaçınılmaz sonucu olduğunu kaydeden Summers, asıl önemli olanın ekonominin temellerinin ve büyüme kapasitesinin güçlendirilmesi olduğunu dile getirdi.

2009 yılında önemli para birimleri karşısında yüzde 7 oranında değer kaybeden ve ABD'deki rekor düşük faiz oranları ve yüksek ticaret açığı nedeniyle daha da değer kaybedebilecek dolarla ilgili mali piyasalarda kaygılar artıyor.

Summers, ABD'de şu an yüzde 9,8 olan işsizlik oranının ise olasılıkla yükselmeye devam edeceğini, ancak iş kaybı hızının yavaşladığını belirterek, kimsenin, ekonominin keskin düşüşünü sürdürdüğünü söyleyemeyeceğini, muhtemelen gayri safi yurtiçi hasılanın gelecek 6 ayda pozitif rakamlara ulaşacağını ifade etti. Summers, ''Bence köşeyi dönüyoruz ve köşeyi döndükten sonra, toparlanmanın hızının arttığını göreceğiz'' dedi.

Summers, Obama'nın onayladığı 787 milyar dolarlık teşvik paketinin, ilk 16 milyar dolarlık diliminin 30 binden fazla kişiye istihdam sağladığını da kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...