Super Bowl'dan 20 milyar dolar

Amerikan futbolu sevenlerin heyecanla beklediği 50. Super Bowl mücadelesinin ABD ekonomisine 20 milyar doların üstünde katkı sağlaması bekleniyor.

Super Bowl'dan 20 milyar dolar

Bu yıl 50'ncisi düzenlenecek olan Super Bowl, bu gece Denver Broncos ve Carolina Panthers arasında California eyaletindeki Levi's Stadyumu'nda oynanacak.

ABD'de hayatı 4 saat boyunca durdurması beklenen Super Bowl karşılaşmasının, başta perakende sektörü olmak üzere ülke ekonomisine milyarlarca dolarlık hareketlilik getireceği öngörülüyor.

ABD Ulusal Perakendeciler Birliği'nden (NRF) derlenen tahmini verilere göre, ülkede her yıl festival havası yaratan Super Bowl için bu sene kişi başına ortalama 82,19 dolarla toplamda 15,5 milyar dolarlık rekor harcama yapılacak.

Kuruluşun verileri, geçen seneki karşılaşma için kişi başına ortalama 77,88 dolarla toplamda 14,3 milyar dolar harcandığını ortaya koymuştu. Bu yıl yaklaşık 189 milyon Amerikalının izleyeceği final mücadelesi için 8,6 milyon televizyon olmak üzere toplam 20,9 milyon yeni ürün satılması bekleniyor.

Ayrıca, Technomic adlı araştırma şirketinin verilerine göre, Şükran Günü'nden sonra en fazla yiyecek ve içecek tüketilen gün olan "Super Bowl Pazarı'nda yaklaşık 14,5 milyon pizza, 1,3 milyar tavuk kanadı ve 1,2 milyar litre alkol tüketilecek.

BİLET FİYATLARI REKOR KIRDI

Santa Clara şehrindeki 75 bin kapasiteli Levi's Stadyumunda oynanacak 50. Super Bowl'un bilet fiyatları da rekor kırıyor. ABD'de en çok kullanılan online bilet satış sitelerinden StubHub'ın verilerine göre, mücadelenin ortalama bilet fiyatları 4 bin 821 bin dolarla ABD tarihinde bir spor müsabakası için ödenen en yüksek ortalama ücret olarak tarihe geçti.

Bugüne kadarki en pahalı Super Bowl biletleri ise ortalama 3 bin 649 dolarla 2011 yılında oynanan Packers-Steelers maçında satılmıştı. Amerikan Futbol Ligi'nin (NFL) bu sezonki en başarılı müdafaa takımı Denver Broncos ile en başarılı hücum takımı Carolina Panthers'ın karşı karşıya geleceği 50. Super Bowl için şu ana kadar 5 binin üstünde bilet satan StubHub, en ucuz bilet fiyatının yaklaşık 3 bin doları bulduğunu bildirdi. Öte yandan, mücadele için şu ana kadar satılan en pahalı bileti ise 20 bin 500 dolarla California'nın San Jose kentinden bir sporsever aldı. Analistler, bu rakamın maç saati yaklaştıkça 25 bine kadar yükselebileceğini öngörüyor. Bununla birlikte, maçı stadyumda seyretmek için Santa Clara kentine geleceklerin ulaşım ve konaklama masraflarının kişi başına ortalama 7 bin 300 doları bulduğu tahmin ediliyor.

30 SANİYELİK REKLAMA 5 MİLYON DOLAR

Amerikan futbol liginin final maçı olan Super Bowl karşılaşmaları, NFL ile anlaşmalı olan NBC, CBS ve Fox kanalları tarafından dönüşümlü olarak yayınlıyor. Bu yılki mücadeleyi canlı yayınlayacak CBS kanalı, yaklaşık 4 saat sürecek etkinlik boyunca göstereceği 30 saniyelik her reklam için ortalama 5 milyon dolarla bugüne kadarki en yüksek ücreti talep ediyor. Bu rakam, geçen seneki karşılaşmayı yayımlayan NBC için yaklaşık 4,5 milyon dolar seviyesindeydi ve kanal reklam gelirlerinden yaklaşık 345 milyon dolar elde etmişti. Amerika'nın en ünlü şarkıcı ve oyuncularının boy gösterdiği Super Bowl reklamları için yarım milyon daha fazla ücret talep eden CBS'in reklam gelirlerinin yaklaşık 385 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu arada, bu yılki maçın devre arasında Coldplay, Beyonce ve Bruno Mars gibi isimler sahne alacak. Ayrıca, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın mücadelenin başında ulusal marşı seslendirmek için NFL ile görüştüğü öğrenildi.

BÖLGEYE MALİYETİ 8,6 MİLYAR DOLAR

Ürün satışları, reklam, bilet ve diğer gelirlerle birlikte 20 milyar doların üstünde iş hacmi yaratması beklenen 50. Super Bowl elbette bazı masrafları da beraberinde getiriyor.

Mücadeleye ev sahipliği yapacak Santa Clara, Super Bowl için yaklaşık 3,6 milyar dolar harcama yapacağını duyurdu. Şehrin masraflarının NFL tarafından karşılanacağı bildirildi. Öte yandan, Santa Clara'ya yaklaşık bir saat uzaklıktaki San Francisco maçı yerinde izlemek için bölgeye akın eden Amerikalılara hafta boyu sürecek etkinlikler düzenledi. Bu etkinlikler süresince sunulacak güvenlik ve ulaşım gibi ekstra kamu hizmetlerinin şehir yönetimine yaklaşık 5 milyar dolara mal olacağı öngörülüyor.

Sayfa Yükleniyor...