Suriye'nin gözü Nabucco'da

Suriye, 5-6 yıl içinde doğalgaz üretimini artırınca, Arap gaz boru hattı yoluyla Nabucco projesinde tedarikçi olmak istiyor.

Nabucco'nun imza töreni için Ankara'ya gelen Suriye Petrol Bakanı Süfyan El Allao, Enerji Bakanı Taner Yıldız ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Halen 7 milyar metreküplük doğalgaz tüketimini karşılayamayan Suriye, Türkiye'den 4-5 yıllık bir kontratla yılda 1 milyar metreküp gaz alacak.

Bu satış, iç tüketimin azaldığı dönemlerde Türkiye'nin "al-ya da-öde"ye düşmemesine yardımcı olacak.

Suriye'ye yılda 400 megavat elektrik satışı da gündemde.

Konuk Bakan El Allao Nabucco Projesinin önemine değindiği konuşmasında, Suriye'nin hem transit konumunda hem de gaz tedarik eden bir ülke konumunda olduğunu belirterek, Nabucco projesine gaz tedarik etmeye hazır olduklarını söyledi.

Suriye'nin doğal gaz rezervi olarak problemi bulunmadığını anlatan El Allao, ülkesinin Nabucco projesi için doğal gaz tedarikinde ana ülkelerden bir tanesi olabileceğini kaydetti.

Türkiye ile ilişkilerinden çok memnun olduğunu ifade eden El Allao, 2010 yılından önce Arap gaz boru hattını tamamlayacaklarını, bu tamamlandığında da Mısır doğal gazının Lübnan üzerinden Türkiye boru hatlarına ilave edileceğini kaydetti.

El Allao, Türkiye'den gaz satın almak için yakın zamanda BOTAŞ ile bir anlaşma yapmak istediklerini belirtti.

Sayfa Yükleniyor...