Surlar nefes alacak

TOKİ, tarihi Diyarbakır surlarının gün yüzüne çıkarılmasına katkıda bulunacak.

Tarihi surların gecekondulardan arındırılması amacıyla TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş arasında protokol imzalandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, TOKİ ile sur diplerindeki gecekondular için konut yapılması amacıyla Ankara'da protokol imzaladıklarını bildirdi.

Protokolde, tarihi surların çekirdek kısmını oluşturan İçkale'nin devamı olan Hazreti Süleyman Camisi ve çevresinin temizlenmesi, peyzaj çalışmalarının yapılması ve 300'e yakın gecekondunun yıkılmasının söz konusu olduğunu kaydeden Baydemir, şöyle konuştu:

''Yıkılacak olan 300'e yakın gecekondunun sakinleri konut sahibi olacak. Onları mağdur etmeden bunu yapacağız. Hazreti Süleyman Camisi, İçkale'deki çalışmaları tamamlayacak bir projedir. Bana göre eğer kazılarda varsayılan Roma dönemine ait tiyatro ve antik hamam ortaya çıkarılabilirse, iddia ediyorum yılda milyonları aşan bir turizm potansiyeli açığa çıkacaktır. Heyecan verici bir proje.''

GECEKONDUDAN MODERN HAYATA
İmzalanan protokolle Kentsel Dönüşüm Projesi hayata geçirildi. Proje sayesinde gecekondularda yaşayan vatandaşlar modern bir hayata, tarihi surlar da gün ışığına kavuşacak.

Tarihi sur diplerinde en fazla 2 odalı gecekonduda 5-6 hatta 8-9 çocuğuyla yaşayan aileler, sağlık ocağı, okul, park gibi sosyal donatıların yer aldığı modern mekanlarda yaşama fırsatı bulacak.

Gecekondularda yaşayan yaklaşık 2 bin kişiye, 20-30 metrekarelik gecekondular yerine 80-120 metrekarelik evlerde sağlıklı bir ortamda yaşama imkanı sağlanacak.

Gecekonduların bulunduğu alan yeşil alana dönüştürülerek, tarihi surların görünürlüğü sağlanacak.

Yıkım ve temizleme çalışmasından sonra hiçbir yapının yapılmasına izin verilmeyecek. Temizlenecek alanda Roma dönemine ait amfi tiyatro ve hamamın olduğu tahmin ediliyor. Hazreti Süleyman Camisi civarındaki gecekonduların bulunduğu alanda olduğu tahmin edilen amfi tiyatro ve hamam için kazı çalışması yapılacak.

Sayfa Yükleniyor...