Sütaş’tan Bingöl’e 1.1 milyar liralık yatırım

Sütaş Bingöl'e 1 milyar 115 milyon TL’lik yatırım yapıyor. Yatırım, Çiftlikler, Yem fabrikası, Süt Ürünleri Fabrikası, Yenilenebilir Enerji, Gübre Tesisleri ve Hayvancılık Eğitim Araştırma-Geliştirme Merkezi’nden oluşuyor. Bingöllü gençlerin eğitildiği projede bin kişinin istihdam edilmesi bekleniyor.

Sütaş’tan Bingöl’e 1.1 milyar liralık yatırım

Sütaş’ın tarım, hayvancılık ve sanayiyi bir araya getiren entegre tesislerine, Karacabey, Aksaray ve Tire’den sonra bir yenisi daha ekleniyor. Bahar aylarında yapılacak açılışa hazırlanan Entegre Tesisleri yatırımında hazırlıklar hızla devam ediyor. 1 milyar 115 milyon TL’ye mal olacak yatırım; Çiftlikler, Yem fabrikası, Süt Ürünleri Fabrikası, Yenilenebilir Enerji, Gübre Tesisleri ve Hayvancılık Eğitim Araştırma-Geliştirme Merkezi’nden oluşuyor.

Sütaş’ın faaliyetlerine başlamasıyla birlikte bölgede; üretim teknolojisinde değişim, yenilikçilik kapasitesinde artış, kurumsal kapasitenin gelişmesi, işsizliğin azalması, işgücü niteliğinde gelişim, hane gelirlerinde artış, dışarıya göçün durması, hatta nitelikli nüfusun geriye dönmesi, gelir dağılımında dengelenme ve sosyal ve kültürel dönüşümün hızlanması gibi bölgeyi önemli ölçüde değiştirecek gelişmeler bekleniyor.

SÜTAŞ Ar-Ge ve Teknoloji Başkanı Murat Arat, tesisle ilgili şu bilgileri verdi: “İneklerimizin yediği yemden, tesislerimizin ihtiyacı olan elektriğe kadar her şeyi “Çiftlikten Sofralara” diye adlandırdığımız entegre bir iş modeli ile yönetiyor, kontrol ediyoruz. Bu model ile kurulmuş, Türkiye’de 3 entegre tesisimiz var; Marmara Bölgesi’nde, İç Anadolu’da, Ege’de… Ve şimdi de Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ’de. Toplam 1 milyar 115 milyon TL’ye mal olacak bu yatırımın ilk etabı 3 bin 200 dönüm büyüklüğünde bir arazide gerçekleştiriliyor. Arazinin yarısı tesisler için kullanılırken, diğer yarısı da yem bitkileri üretimi ve mera olarak değerlendirilecek.”

BİN KİŞİYE İSTİHDAM

“Doğu Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi Bingöl Entegre Tesisleri” yatırımı kapsamında; süt hayvancılığı eğitim merkezi ve eğitim çiftliği, damızlık süt sığırı çiftlikleri, düve yetiştirme çiftliği, besi çiftliği, yem bitkileri tarımı, yem fabrikası, süt ürünleri fabrikası, biyogaz elektrik üretim tesisi ve organomineral gübre tesisi bulunuyor. Ayrıca hayvan sağlığı ve nesil ıslah konularına odaklanacak bir Ar-ge merkezi yer alıyor.

Sütaş Bingöl Entegre Tesislerinde bin kişinin çalışması planlanıyor. Ayrıca binlerce üretici aileye süt üretimi ve yem bitkileri üretimi için sözleşmeli modelde düzenli iş olanağı ve düzenli gelir sağlanacak. Yem bitkileri üretimi şimdiden başladı, bu senenin hasadı yapıldı ve ineklerin kışlık ihtiyacı için depolandı.

Sütaş’tan Bingöl’e 1.1 milyar liralık yatırım - 1

EĞİTİMLER 2018’DE BAŞLADI

Bingöl’ü köy köy gezerek eğitimler veren Sütaş Bitkisel Üretim Uzmanı Ziraat Mühendisi Erdoğan Yener, “Eğitimlere 2018’de Sütaş yatırımıyla birlikte başladık. Çiftçilerimize destek olmak için 10 köyde, sözleşmeli üretimden damla sulama sistemlerine ve toprağın işlenmesine kadar birçok farklı konuda eğitimler verdik. Bir sezonda nasıl iki ürün alınabileceğinin bilgisini paylaştık. Bu doğrultuda geçen yıl sözleşme imzaladığımız 81 çiftçimizden 18 bin ton silajlık mısır alımı gerçekleştirdik. Bu yıl ihtiyacımızın daha da artacağını ve böylece çiftçilerimizden alımlarımızın da yükseleceğini öngörüyoruz.” dedi.

Sözleşmeli üretim kapsamında çiftçilere tohum, gübre, hasat ve nakliye desteği sağladıklarına da vurgu yapan Yener, “Bu hizmetlerimizi duyan gören çiftçi tarlasını sürmek, ekmek istiyor. Alım garantisi olduğu için çiftçilerimiz çiftçiliğe yöneliyorlar.”

BİNGÖL’LÜ GENÇLER BU PROJE İÇİN EĞİTİLDİ

Sütaş Bingöl Tesisleri Süt Fabrikası’nda takım lideri olarak görev yapacak Talha Süt Bingöllü. 6 yıl önce Sütaş bursu ile Karacabey Meslek Yüksek Okulu Süt Bölümü’nde eğitim almak üzere memleketinden ayrılmış. Okulu bitirdikten Sütaş’da çalışarak takım lideri olmuş ve şimdi Bingöl yatırımı ile memleketine dönerek bu projede çalışmaya başlamış. Talha Süt süreci şöyle anlatıyor.

“Benim soyadım süt, Sütaş’ın sütçülük eğitimi bursunu duyunca etkilendim, heyecanlandım. Bingöl’den 6 yıl önce Karacabey’de sütçülük eğitimini almak için ayrıldım. Okulu bitirdikten sonra Sütaş’ın Karacabey ve Aksaray fabrikalarında eğitimler aldım. Sütçülüğü öğrendim. Şimdi de memleketim Bingöl’deki fabrikada üretim takım lideri olarak çalışıyorum. Mutluyuz heyecanlıyız.”

İNEKLER SADECE SÜT DEĞİL ENERJİ DE ÜRETİYOR

Sütaş tesislerinin süt fabrikası, yem fabrikası, çiftlikler, enerji, gübre hepsi bir arada güzel bir entegrasyon ve sürdürülebilirlik örneği oluşturduğunu vurgulayan SÜTAŞ Ar-Ge ve Teknoloji Başkanı Murat Arat, konuyu şöyle açıklıyor: “Burada hem çiftliklerimizin gübrelerini hem de fabrikalarımızın atıklarını işlediğimiz arıtma ve biogaz tesisimiz yer alıyor. Biogaz tesisimizde sıcak su, buhar ve tesislerimizin ihtiyacını karşılayacak elektriği üreteceğiz. Bu sistem güneş enerjisiyle de desteklenecek. Gübre ve atıklar biyogaz tesisinde işlendikten sonra çok kaliteli ve organik nitelikli gübre olarak geri kazanılıyor. Bu gübreler, sadece ürün verimliliğini artırmakla kalmıyor, toprağın organik yapısını da güçlendiriyor. Bunları ineklerimizin yemlerini yetiştiren çiftçilerimize dağıtacağız.

Sütaş’ın aşkı Türkiye aşkı dedik. Sözümüzü tuttuk. Sütün iyiliğini, sütün bereketini Bingöl’e getirdik. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimize ve ülkemize, şimdiden hayırlı olsun.”

NTV uygulamasını indirin, gelişmelerden haberdar olun

google-play app-store Huawei App Gallery

Sayfa Yükleniyor...