Tablo iç açıcı değil, yeni programı bekliyoruz

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, sürdürülebilir büyümeyi devam ettirebilecek bir orta vadeli program beklentisi içinde olduklarını söyledi.

Tablo iç açıcı değil, yeni programı bekliyoruz

Merkez Bankası Durmuş Yılmaz, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Kabul yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü.

Basına kapalı olarak gerçekleşen kabulün ardından bir açıklama yapan Yalçındağ, TÜSİAD'ın bugün Ankara'da yaptığı temaslara ilişkin bilgi verdi.

Yalçındağ, bugün yaptıkları görüşmelerde, durum tespiti ve konjonktör değerlendirmesi yaptıklarını, daha çok ileriye dönük beklentilerini dile getirdiklerini söyledi.

Orta vadeli bir ekonomik program beklentisi içinde olduklarını belirten Yalçındağ, söz konusu programın 2010 yılından itibaren sürdürülebilir büyümenin önünü açacak, üretimi teşvik edecek bir program olması gerektiğini kaydetti.

TABLO HİÇ İÇ AÇICI DEĞİL
Yalçındağ, şöyle devam etti: ''Bugünlerde döviz ve borsa, düşük döviz kurları... Borsa iyi gidiyor olsa bile ekonomik göstergelere bakarken aslında üretime bakmak lazım, istihdam rakamlarına bakmak lazım. Öyle bakıldığında tablo hiç iç açıcı değil. İşsizlik rakamları oldukça yüksek. Ekonomik daralma yıl sonu itibariyle 5.2 civarında olacak. Buna bağlantılı olarak yeniden büyümeyi yakalayacak ve sürdürülebilir büyümeyi devam ettirebilecek bir orta vadeli program.

Bu programın içinde neler olmalı diye baktığımızda öncelikle belirsizliği ortadan kaldıracak olan bir borç stoğu belirsizliği, bütçe açığı belirsizliği aşağı yukarı 60 milyar civarında tutulmaya çalışılıyor ve bunun finansmanın nasıl yapılacağı. Bununla bağlantılı olarak bütçedeki harcama kalemleri, gelir unsurlarının neler olacağını açık bir şekilde görme ihtiyacı içindeyiz. Bugün geldiğimiz reel faiz oranı uzun süreden beri en azından benim hiç görmediğim bir seviyede. Bu çok olumlu, yatırımlar açısından olumlu bir faktör. Bunu kaybetmek istemiyoruz. Dolayısıyla uygulanacak maliye politikalarında buna yardımcı olması lazım. Faiz oranının böyle aşağıda kalmasına yardımcı olması lazım.''

Yalçındağ, vergi reformunun yapılması gerektiğine de işaret ederek, Vergi Kanununun daha sarih, daha şefaf, daha açık ve net haline getirilebilmesinin ve Gelir İdaresi'nin özerkleştirilmesinin, kayıt dışıyla mücadelenin önemli olduğunu, hukuk güvenilirliğinin ve geriye dönük uygulamaların olmamasının öngörülebilirlikte çok önemli olduğuna dikkati çekti.

TÜSİAD Başkanı, ''Bunlar yapılması gereken orta vadeli bir ekonomik programın içinde olması gereken mikro reformlar, yapısal reformlar'' dedi.

İÇ TASARRUF ARTIK GÜNDEME ALINMALI
İç tasarruf konusunun da önemli olduğunu belirten Yalçındağ, şunları söyledi: ''Uzun vadede bu tasarruf oranları ile ülkemizin yüksek büyüme hızlarına ulaşması ve istihdam sağlayabilmesi oldukça zor. Geçtiğimiz dönemde dünyada büyük bir likidite vardı, oradan beslenerek büyümeyi sağladık. Ama önümüzdeki birkaç yıl içinde bu likidite oranının da daralacağını göz önünde bulundurursak, Türkiye iç tasarruf konusunu artık gündeme almalı. Belki hanehalklarında bugünden yarına bir tasarruf birikimi olmayacaktır ancak şirketler kesiminde de kamu kesiminde de bu konuda yapılabilecek mevzuat değişiklikleri var ve belli bir vadede alınabilecek yol var, almalıyız. Bu çerçeve içinde beklentilerimizi anlattık.''

Sayfa Yükleniyor...