‘Takipteki krediler artar ama 2001 gibi olmaz’

BDDK Başkanı Bilgin, yüzde 3.4 olan kredide takibe dönüşüm oranının bir miktar daha yukarı çıkacağını ancak 2001 gibi olmayacağını söyledi. Bilgin, sektördeki kârlılığın düşüşünün normal olduğunu kaydetti.

‘Takipteki krediler artar ama 2001 gibi olmaz’

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, sektördeki gelişmeleri CNBC-e canlı yayınında değerlendirdi.

Bilgin, sektörde kredilerde küresel krize bağlı olarak durağanlık olduğunu belirterek, “Yurtdışı kaynakları hemen hemen kurumuş durumda. Kredi riski üzerinde en hassas durduğumuz risk. Kurda çok fazla risk görmüyoruz. Şu anda yüzde 3.4 olan kredide takibe dönüşüm oranı bir miktar daha yukarı çıkabilir ama 2001 gibi olmayacaktır” dedi.

Lehman Brothers’ın iflasından sonra sektördeki hareketliliğin biraz daha farklılaştığını kaydeden Bilgin şunları söyledi: “Lehman olayıyla beraber verilerde farlılıklar yaşamaktayız. Eylül sonundan 16 Aralık’a kadar sektördeki krediler 8.3 milyar YTL azaldı; mevduat 3 milyar YTL arttı. Yabancı para mevduatta yüzde 9’luk bir azalış olurken, TL mevduatta yüzde 7’lik artış var. Eylül’le Aralık’ı karşılaştırınca bankacılık sektörü fazla bir hareketlilik göstermemiş. Geçmiş dönemde yaşanan artış bu kez görülmedi.”

KÂRDAKİ DÜŞÜŞ NORMAL
Bankacılık sektöründeki kârlılığın düşüşünün normal olduğunu belirten Bilgin, “2007’de bankaların bir defalık iştirak satışları gibi kâr unsurları vardı. Bunları düşünce kârlılık başa baş gelir. 2007 ile 2008 az çok aynı. Kârlılıklar bir miktar aşağı inecektir” dedi.

DÖVİZ ENDEKSLİ KREDİLERE DÜZENLEME
Bilgin, bankacılık sektörünün dövize endeksli kredilerinin bir kısmının “döviz benzeri” sayılması konusunda bugün bir karar alacaklarını söyledi. Bilgin, “Sektörde 20 milyar dolar

dövize endeksli kredi var bunları belli oranda döviz benzeri sayma gibi bir karar alacağız. Dolayısıyla bankaları yabancı para likiditede bir miktar daha rahatlatacağız” dedi.

SEKTÖRLE GURUR DUYUYORUM
Türkiye’de bankacılık sektörüyle gurur duyduğunu ifade eden BDDK Başkanı şöyle konuştu: “49 oyuncunun da sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 12’nin üzerinde. Önemli olan bu oranın yüzde 8’in altına inmemesi. 49 oyuncunun mevduat güvencesinde henüz oynama yapılmadı, 49’u da işlerini çok iyi yapıyor. Sektörü ileriye taşımak için ellerinden geleni yapıyorlar.”

Sanayi sektörü ile bankaların bu dönemi kol kola atlatabileceğini söyleyen Bilgin, moral ve işbirliğinin bu noktada önemli olduğunu vurguladı.

Sayfa Yükleniyor...