Taksi plakasına taksicilik şartı... Rantçı taksiden inecek

İstanbul'da yaklaşık 1 milyon 800 bin liraya alıcı bulan taksi plakalarını yatırımcıların tekelinden kurtarmak için arayışlar sürüyor. Artık plaka sahibi olmak isteyenlerde başka mesleğe sahip olmama şartı aranacak.

Taksi plakasına taksicilik şartı... Rantçı taksiden inecek

Olmayan taksi plakaları hisse senedi gibi işlem görmeye başlayınca İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), taksici esnafı olduğunu kanıtlayamayanlara taksi plakası satışını yasakladı.

Buna göre UKOME tarafından 12 Mart’ta alınan karara göre taksi plakası almak isteyenlerde ‘şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçtiği ve sürekli olarak icra ettiği’ şartı aranacak.

Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine göre, bu kararla birlikte işi ‘taksicilik olmayanların’ rant elde etmek için plaka almasının önüne geçileceğini ifade eden İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur, “Asıl önemli olan ‘plaka bazlı tefecilik’ artık yapılamayacak. ‘Hayali plaka satışı’ yapanların önü kesilecek. Gerçekte olmayan taksi plakaları hisse senedi gibi işlem göremeyecek” dedi. Hayali plaka satışının ‘tefecilik’ olduğunu belirten Uğur, “Taksi plakası en iyi yatırım olarak görülüyor. Alınan karar eski plaka sahiplerine sorun çıkarmayacak” dedi. Bir kişinin birden fazla plaka sahibi olmasının yasal olarak zaten mümkün olmadığını söyleyen Uğur, “Bazı sanatçıların, futbolcuların 80-90 tane plakası var deniyor. Bunlar tamamen yalan. Taksi plakasına rağbeti arttırmak, fiyatı yükseltmek için böyle deniliyor. Bundan sonra da plakayı alacak kişi artık araştırılacak”dedi.

TAKSİCİLER ODASI YENİ SINIRLAMADAN MEMNUN (VİDEO)

BİR TAKSİ PLAKASI TÜCCARININ İTİRAFLARI

İstanbul’da kağıt üzerinde yapılan taksi plakası satışıyla tüccarlar milyonlarca liralık pazar oluşturmuş durumda. Parasını banka yerine bu tüccarlara veren alıcılar hem aylık kar payı hem de yükslen plaka fiyatı nedeniyle daha çok kazanç hedefliyor. Ancak ipler tamamen tüccarın elinde olduğu için çoğu hikaye dolandırıcılıkla bitiyor.

İstanbul’da en çok taksi plakası satışı yapılan Bağcılar’da bulunan Oto Center’daki en çok taksi plakası satışına aracılık eden 5 firmadan biri, ‘hayali plaka satışı’ konusunda sorularımıza adının yazılmaması kaydıyla cevap verdi. Kararın çıktığı 12 Mart öncesinde 1 milyon 920 bin liraya satılan taksi plakası fiyatlarının 1 milyon 600 bin liraya kadar düştüğünü söyleyen işletmeci, ‘hayali plaka satışının’ nasıl yapıldığını şu şekilde anlattı:

NASIL SATILIYOR?

“Parası olanlar burada hayali plaka satışı yapan yerlere geliyor. Bunların kim olduğu belli. Onlara kağıt üzerinde plaka satışı yapılıyor. Örneğin o dönemde plaka fiyatı 1.6 milyon ise, bir sözleşme karşılığında gerçekte olmayan bir plaka üzerinden satış gerçekleştirilmiş gibi gösteriliyor. Aslında karşılıklı güvene dayalı işlem yapılıyor. Hiçbir bağlılığı yok. Satış sonrasında satışı yapan firma parayı alıyor. Karşılığında sözde taksi plakası alan kişiye aylık belli bir para ödeniyor. Kira gibi düşünülebilir. Sözde taksi plakasını alan kişiyle bir sözleşme imzalanıyor. 1.6 milyon liradan plaka alan kişi, plaka fiyatları 1.9 milyon liraya çıktığı zaman elindekini satmaya çalışıyor. Ancak plaka fiyatı aşırı değerlendiği için işletme o fiyatı vererek sözde plakayı geri almıyor. Bunun karşılığında da işletmeci, ‘sözleşmen var başkasına satamazsın’ cevabını veriyor. ‘Eğer kabul edersen 1.7 milyon liradan plakayı satın alabilirim’ diyor. Böylelikle zarara girmemiş oluyor. 1.7 milyon liradan aldığı plakayı bu sefer 1.9 milyon liradan başka birine satıyor. Sonuç olarak tek kazanan sözde plakayı satan galericiler ya da işletmeciler oluyor.”

Şu anda İstanbul’da 18 bine yakın resmi taksi plakası olduğunu ifade eden Oto Center’da faaliyet gösteren işletmeci, “Ancak satışı yapılan plaka sayısı 62 bin civarında. Olmayan plaka satışından kaynaklı olarak rakamlar buralara kadar çıktı. İstanbul’da taksi plakası fiyatları 5 firma tarafından belirleniyor. Sözde taksi plakaları tıpkı hisse senedi, tahvil gibi işlem görüyor. Hatta bazı plakaları hisseli olarak satıyorlar. Bir taksi plakası 20 kişiye birden bile paylaştırılabiliyor. Onlara da çeşitli kiralar ödeniyor. İnanılmaz bir rant ortaya çıkıyor. Hatta bu hisseli satışlardan kaynaklı davalar açıldığında mahkemelerden bizlere ulaşıyorlar. Plaka fiyatları konusunda bilirkişilik yapıyoruz. Plaka fiyatları günlük olarak değişebiliyor. Mahkeme bilgi istediğinde eğer o gün taksi plakası fiyatları 1.7 milyon lira ise o şekilde cevap veriyoruz. Mahkeme de ona göre karar veriyor. Oto Center dışında bu fiyatları belirleyen resmi bir kurum yok. Yapılan yeni düzenleme belirli bir süre etkisini gösterse de ‘hayali plaka satışını’ engelleyemezler. Çünkü çok fazla talep var. Ayrıca olmayan birşey satılıyor. Bir de bu yöntemle bir plaka onlarca kişiye birden satılabiliyor. Bu şekilde piyasadan para toplayarak ortadan kaybolan işletmeler var” diye konuştu.

İSTANBUL’DA TAKSİ PLAKASI NASIL FIRLADI?

Yıl       Fiyat (TL)

2004 335.000
2005 480.000
2006 550.000
2007 555.000
2008 405.000
2009 535.000
2010 590.000
2011 850.000
2012 1.010.000
2013 1.285.000
2014 1.600.000
2015 1.600.000

''TAKSİ ŞOFÖRÜ 8 SAAT ÇALIŞIR''

İTEO Başkanı Yahya Uğur taksi plakasına sahip olan kişinin bu işten geçimini sağlaması gerektiğini belirterek “Bir taksi 24 saat çalışır. Bir şoförün çalışma saati de 8 saattir. Bu çerçevede bir araçta 3 şoför çalışır. Bunlardan biri plaka sahibi diğerleri de şoförlerdir. Yasada da bundan bahsediliyor” dedi.

Sayfa Yükleniyor...