'Talep olmadı, satıyoruz'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Buca'da yapılan 578 konuttan 64'ünün kent yenileme ve kentsel dönüşüm projelerinde kullanılacağını, 514'ünün ise satılacağını bildirdi.

'Talep olmadı, satıyoruz'

Kocaoğlu, Buca'daki konutları kamulaştırmalarda kullanılmak üzere yaptıklarını, ancak talep olmadığını söyledi.

''Konutlar biteli 2 seneden fazla oldu. Kamulaştırma yapıp yol açıyoruz. Açtığımız yollar, çarpık kentleşmenin olduğu yerlerden geçiyor. Uzun boylu para tutmuyor. Vatandaşa verdiğimiz kamulaştırma parası ev almasına yetmiyor. Vatandaş sokakta kalmasın diye bu daireleri önerdik, rağbet görmedi. Mecbur kaldık satıyoruz. Binalar çürüyecek. Satıştan elde ettiğimiz geliri yine kent dönüşümü için kullanacağız. Teklif ettikçe bizim mal mundar oldu, teklif ettikçe millet kaçıyor. Bu nedenle satışa çıkardık. Buradan gelecek kaynağa büyükşehir belediyesinin ihtiyacı yok. Bunlar milli servettir. Toplu konut yapım ihalesine o günün koşullarına göre çıktık. O güne göre pahalı olmayan ihale, bugün pahalı olabilir.''       
        
''FİYATLAR YÜKSEK''

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar ise yapılan konutların yüksek fiyattan satılmak istendiğini savundu. 
     
Binaların yapım ihalesinin yüksek fiyatla gerçekleştiğini bu nedenle daire fiyatlarının yüksek oluştuğunu belirten Çakar, şöyle devam etti:
        
''Bu koşullarda evlerin satılması mümkün değil, elde kalacak. Ben o bölgede yap-sat yapan biriyim. Tenis kulübün olduğu yerde 170 metrekare daireleri 120 liraya satıyorum. Burada vatandaş hesabını bilir. 'Gel takas yapalım' dediğinizde, vatandaş 5 liraya alabileceği malı 10 liraya takas etmek istememekte haklı. Buraya yatırılmış 60 milyon lira var. Konutlar orada çürüyor. Demek ki böyle bir toplu konutta piyasa koşullarına bakmak lazım. Ben evleri gezdim. Bu evler müteahhit gözüyle 3. sınıf inşaat sınıfını zor yakalar. O bölgedeki evlerin metrekare bedeli 400 ila 500 lira arasında. Toplu konutların metrekare bedeli ise 720 liraya geliyor. Arsa bedeliyse 25 bin lira. Gelin bu konutların bedelini 2009 emlak rayiç bedeliyle belirleyelim. İlgili oda tespit yapsın, o tespitle satışa çıkılsın. O zaman 2 günde tamamı satılır. Orasının yapım ihalesi yüksek fiyatlarla gitmiştir. Bu dairelerin bu fiyatla satılma şansı reel piyasada yok.''
        


Sayfa Yükleniyor...