Tamek'ten satın alma atağı

Tamek, dış ticaret alanında bir firmayı satın almak için anlaştı. Şirket donuk gıda üretiminde dünyada söz sahibi bir firmayla da görüşmeler yürütüyor.

Tamek Holding CEO'su Metin Yüksel, Tamek Holding'in 2011-2016 dönemine ilişkin büyüme stratejisiyle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

Şirketin 4 yılık büyüme stratejilerinin değerlendirildiği toplantıda konuşan Yüksel, kendi ürün portföylerine katkıda bulunacak, yeni kategorilere girmelerini sağlayacak veya şirkete yeni pazarlar yaratacak şirketleri satın almayı planladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"İzmir Serbest Ticaret Bölgesi'nde dış ticaret alanında uzmanlaşmış bir firmayı satın almak için anlaştık, işlemi yakında bitirmiş olacağız... Donuk gıda üretiminde dünyada söz sahibi bir firmayla da görüşmelerimiz var"

Yüksel, söz konusu dış ticaret firmasının yerli bir şirket olduğunu belirterek, bunun yüzde 50'sini satın alacaklarını ve satın almanın firmanın satış kanallarına yönelik olduğunu söyledi.

Yüksel, yurtdışından çok önemli firmaların ortaklık için kendilerine geldiğini İfade ederek, Tamek'in sahip olduğu know-how nedeniyle kendilerinin satın alma yoluna gitmesinin Tamek için daha uygun bir strateji olduğunu söyledi.

Satın almalar için üç ayrı finansman modeli kullanabileceklerini dile getiren Yüksel, "Satın almaları kendi kaynaklarımızla yapmak mümkün. Uluslararası bir kredi kuruluşuyla da işbirliği içindeyiz. Ayrıca private equity (özel sermaye şirketleri) şirketleriyle de görüşüyoruz" dedi.

Şirket CEO’su Yüksel, toplantı sonrasında Reuters'a yaptığı değerlendirmede ise, söz konusu özel sermaye şirketleri arasında hem yerli hem de yabancıların bulunduğunu belirterek, kendilerinin bu şirketlere gitmediğini ve şirketlerin ortaklık teklifiyle kendilerine geldiklerini söyledi.

Şirketin çoğunluk hisselerini satmak gibi bir düşüncelerinin kesinlikle olmadığını belirten Yüksel, azınlık hissesi satışı için bile fazla istekli olmadıklarını kaydetti. Yüksel, halka arza yönelik bir planlarının ise bulunmadığını söyledi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, Türkiye'de ketçap, domates suyu, hazır yemek ve meyve suyu üretimi alanında faaliyet gösteren Tamek, son beş yılda meyve suyu sektöründe ciro olarak yüzde 81, gıda sektöründe yüzde 12 büyüdü. Tamek'in şu anda meyve suyu segmentindeki pazar payı yüzde 16, gıdadaki pazar payı ise yüzde 12-13 seviyesinde bulunuyor.

CİRO HEDEFİMİZ 2016'DA 1 MİLYAR LİRA
Tamek Holding'in bu yıl 400 milyon lira konsolide ciro hedefini rahatlıkla tutturacağını, 2016'da bunu 1 milyar liraya çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Yüksel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu artışı satın almalar, yeni ihracat pazarlarına açılma ve yeni ürünleri pazara sunma yoluyla sağlayaz. İhracatın toplam ciro içindeki payının şu anda yüzde 10'lar seviyesinde. Hedefimiz 2016'da ihracatın payını yüzde 25'e çıkarmak’’

Tamek Holding Pazarlama Müdürü Cengiz Aksu da, mevcut segmentlerdeki büyüme hedeflerinin yanı sıra, Tamek'in çocuk ürünleri ve sağlıklı ürünler pazarında da yer alacağını kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...