Tarihi Kozahan restore edilecek

Devlet Bakanı Faruk Çelik: "Dünyanın neresine ecdadımız ayak basmışsa, eser yapmış ve armağan bırakmışsa takip ediyor, milyonlarca dolar harcayıp o eseri ayağa kaldırıyoruz."

Tarihi Kozahan restore edilecek

Tarihi İç Kozahan'ın restorasyonuna ilişkin protokolün imzalanması için Gökdere Medresesi'nde düzenlenen törene katılan Bakan Çelik, ecdadımızın onlarca devlet kurduğunu, tarihe şan verdiğini ve binlerce eseri emanet bıraktığını hatırlatarak, bu görevi ne derece yerine getirdiğimizin sorgulanması gerektiğini söyledi.

Protokolün imzalandığı Gökdere Medresesi'nin aslında birçok Bursalı tarafından bilinmediğine dikkati çeken Çelik, restore edilmeden önce önünde dükkanlar bulunan medresenin, terk edilmiş, çöküntü bir alan halinde olduğunu, ancak bugün içinde otururken geçmişi düşünmeye vesile olan olan bir mekan haline geldiğini anlattı.

Çelik, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün tarihi süreç içinde ancak bu dönemde, Türkiye'nin dört bir yanındaki tarihi eserlerin adeta seferberlik anlayışı içinde ayağa kaldırılması konusunda büyük gayret, çaba harcadığını ve bu eserlerin de bir bir gün yüzüne çıkmaya başladığını dile getirdi.

Bununla yetinmeyip, emlak vergisinden belli bir oran keserek özel idarelere kaynak tahsisi yaptıklarını, burada oluşan kaynağın tarihi eserlerin ayağa kalkması için kullanılmasına yönelik yasal düzenleme yaptıklarını anlatan Çelik, sadece Bursa için 2 yıl içinde 23 milyon TL'lik kaynak sağladıklarını belirtti.

Çelik, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin (BESOB) son derece önemli bir adım attığını vurgulayarak, Bursa gibi tarihi bir şehrin tarihi eserlerinin ortaya çıkarılması için gösterilen çabanın her türlü takdiri hak ettiğini ifade etti.

''5 BİN KÜSUR ESERİN İNŞASI''
Bakanlığına bağlı Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ile birlikte Türkiye sınırlarının dışında ''büyük coğrafya'' diye adlandırılan, Balkanlar'dan, Kafkaslara, Ortadoğu'ya kadar ecdadımızın, dedelerimizin at koşturduğu yerlerdeki hanları, köprüleri, medreseleri, camileri ayağa kaldırma konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını hatırlatana Çelik, şöyle devam etti:

''Ecdadımızın inşa ettiği, ama bir şekilde tarumar olan eserleri tek tek onarıyoruz. Dünyanın neresine ecdadımız ayak basmışsa, eser yapmış ve armağan bırakmışsa takip ediyor milyonlarca dolar harcayıp o eseri ayağa kaldırıyoruz. 5 bin küsur eserin inşası konusunda çalışmalar devam ediyor. Bosna'daki Mostar Köprüsü'nün açılışını görecektiniz. Sanki açılış Bursa'da yapılıyor, 10 bine yakın insanın katıldığı tarihi Osmanlı köprüsünün açılışında hepimizin gözleri doldu. Bizim sorumluluğumuz yanız Misakı Milli sınırları içinde değil. Devletimiz, hükümetimiz, Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediyeler, sivil toplum örgütleri, bu özelliğin korunması konusunda büyük gayret gösteriyoruz. 'Darısı diğer eserlerin başına' diyorum. Bu çalışmalara sivil toplum örgütlerini de katılmaya davet ediyorum.''

''TÜM ZAMANLARIN EN GÜZEL ŞEHRİ''
Bursa Valisi Şahabettin Harput da tarihine, geçmişine sahip çıkmayan bir milletin geleceğinin olmayacağını belirterek, Bursa'da tarihi eserlerin restorasyonu konusunda çok önemli çalışmalar olduğunu belirtti.

Bursa için düzenledikleri bir slogan yarışmasında ''Tüm zamanların en güzel şehri'' sloganının herkes tarafından beğenildiğini ifade eden Harput, ''Öger Tur'un sahibi Vural Öger geçtiğimiz günlerde Bursa'ya geldi ve bana Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'a her yıl 20 milyon turistin geldiğini söyledi. Ben Vural Öger'e Bursa'nın tarihi ve turistik yerlerini gezdirdim. Kendisi bana, 'Dünyanın her tarafını gördüm, ama bu kadar güzellikler görmedim' dedi'' şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Tarihi İç Kozahan'ın restorasyonuyla ilgili protokol, Bakan Faruk Çelik, Vali Şahabettin Harput, BESOB Başkanı Arif Tak ve Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı tarafından imzalandı.

Sayfa Yükleniyor...