Tarihin en düşük faiziyle yılı kapadı

Merkez Bankası politika faizini yüzde 5.75'te bıraktı. Banka tarihin en düşük politika faiziyle bir yılı kapatmış oldu.

Tarihin en düşük faiziyle yılı kapadı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın son toplantısını yaptı.

Merkez Bankası toplantıda politika faizini yüzde 5.75'te tuttu. Banka, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 5'te, gecelik borç verme faiz oranını da yüzde 12.5'te bıraktı.

CNBC-e'nin anketine katılan 14 kurumun tamamı bu ay faizde ve munzamda değişiklik beklemiyordu.

Merkez Bankası böylece tarihin en düşük politika faiziyle bir yılı kapatmış oldu.

Para Politikası Kurulu'ndan yapılan açıklamada, yılın üçüncü çeyreğine ilişkin verilerin iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid ettiği belirtildi. Tüketim talebi yavaşlarken net ihracatın büyümeye katkısının arttığı, bu çerçevede, cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin belirginleştiği kaydedildi.

Kurulun, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle Aralık ayında enflasyonun yükseliş göstereceğine dikkat çektiği vurgulandı.

Merkez Bankası'nın, 2011 yılı sonunda hedefin belirgin olarak üzerinde gerçekleşecek enflasyonun yol açabileceği ikincil etkilere karşı gereken adımı Ekim ayında atarak para politikasında güçlü bir sıkılaştırmaya gittiği hatırlatıldı.

'KREDİLERDEKİ YAVAŞLAMA BELİRGİNLEŞECEK'
Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin öngörülenden güçlü seyrettiğine işaret etse de parasal sıkılaştırmanın etkisiyle önümüzdeki dönemde yurtiçi talep büyümesinin ılımlı bir seyir izlemesinin beklendiği, yakın dönemde tüketici kredilerindeki yavaşlama eğiliminin giderek daha belirgin hale geldiğinin gözlendiği belirtildi.

Bu çerçevede, geçici fiyat hareketlerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalması ve 2012 yılı içinde enflasyonun kademeli bir düşüş göstererek yılın son aylarında yüzde 5 hedefine yaklaşmasının beklendiği kaydedildi.

'SIKI PARA POLİTİKASI SÜRECEK'
Kurulun, enflasyon görünümünün orta vadeli hedeflerle uyumlu olması için sıkı para politikasının bir müddet daha sürdürülmesi gerektiğini ifade ettiği, öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle para politikasındaki esnekliğin korunmasının uygun olacağının belirtildiği bildirildi.

Bu çerçevede, alınan tedbirlerin krediler, yurtiçi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerinin dikkatle takip edileceği, bir hafta vadeli repo ihalesi ile yapılan Türk Lirası fonlamasının miktarının gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacağı kaydedildi.

'GEREKLİ TEDBİRLER ALINACAK'
Kurulun, küresel ekonomideki gelişmeleri yakından izleyerek 4 Ağustos 2011 tarihli ara toplantıda belirlenen strateji çerçevesinde, yurtiçi piyasalardaki istikrarı sağlamak için gerekli tedbirleri gecikmeksizin almaya devam edeceği belirtildi.

Açıklamada, toplantıda 27 Aralık Salı günü kamuoyuna duyurulacak ''2012 Yılında Para ve Kur Politikası'' metnindeki hususların da karara bağlandığı belirtildi.

Sayfa Yükleniyor...