'Tarlabaşı'ndaki tahliyeler durdurulmalı'

Kentsel dönüşüm projesi nedeniyle Tarlabaşı’nda yaşayan birçok ailenin zorla tahliye edildiğini belirten Uluslararası Af Örgütü, yetkilileri uyardı...

'Tarlabaşı'ndaki tahliyeler durdurulmalı'

Tarlabaşı Mahallesi’ndeki onlarca aile, kentsel dönüşüm projesinin sonucu olarak evlerinden tahliye edilmekle karşı karşıya kaldı.

Beyoğlu Belediyesi ve kolluk kuvvetleri tarafından tehdit edildiklerini ve kendilerine gözdağı verildiğini iddia eden aileler, tahliye tebliğlerini okumadan imzalamaya zorlandıklarını söylediler.

Tahliye ile karşı karşıya olan pek çok kişiye yeterli mühletin verilmediğini savunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, “Bu insanlara danışılmamış, yasal hakları konusunda bilgilendirilmemiş veya uygun alternatif barınma imkanı ya da zararlarının tazmini teklif edilmemiştir. Söz konusu durum, bu insanların haklarının bir ihlalidir. Ayrıca taciz iddiaları ile ilgili olarak da kamu görevlileri hakkında bir soruşturma başlatılmalıdır” açıklamasında bulundu.

TAHLİYELER DURDURULMALI  
ANKA'nın haberine göre; Tarlabaşı’nda oturan sakinlerinin, Uluslararası Af Örgütü’ne, ‘yetkililer tarafından kendilerine önerilen tek alternatif barınma imkânının, toplu taşıma ile 2 saatte ulaşılabilen, İstanbul’un dış mahallelerinde bulunduğunu’ söylediği aktarılan açıkmada, Tarlabaşı sakinlerinin çok düşük maaşlarla çalıştığı, kendilerine gösterilen konutların da çok pahalı buldukları belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü temsilcileri, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile geçtiğimiz ay bir görüşme yapmıştı. Yetkililer, Demircan'a zorla tahliyeler konusundaki kaygılarını ve Belediye’nin Uluslararası Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi uyarınca yükümlülüklerini anlattı.

Andrew Gardner “Beyoğlu’ndaki yetkililer, trans kadınlar gibi risk altındaki grupların haklarına koruma sağlamak yerine yeterli barınma haklarını ihlal etmektedirler” dedi.

Sayfa Yükleniyor...