Taşerona tazminat devletten

600 binin üzerinde taşeron işçiyi ilgilendiren düzenlemede sona gelindi. Taslağa göre, kamuda çalışan taşeron işçiler kıdem tazminatını artık işverenden değil devletten temin edecek. Taslak, izin ve zam konularında da köklü değişiklikler öngörüyor.

Taşerona tazminat devletten

Kamuda çalışan yaklaşık 661 bin taşeron işçinin kıdem tazminatı için adresi bundan böyle devlet olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın Kamu İhale Kanunu'nda köklü değişiklikler içeren ortak torba yasa taslağında sona gelindi.

Taslak, taşeron işçiler için de önemli düzenlemeler içeriyor.

Milliyet gazetesinin haberine göre, taslak, taşeron işçisinin, kıdem tazminatını asıl işvereninden yani devletten isteyeceği hükmünü getiriyor.

Ancak düzenleme özel sektörde çalışan taşeron işçilere yönelik bir hüküm içermiyor.

Taslakla, taşeron işçisinin, aynı işyerinde ilk işe girdiği tarih esas alınarak, alt işveren değişse bile, yıllık ücretli izne hak kazanmasının da önünü açıyor.

Düzenlemeyle, kamu işverenlerine ait süreklilik arz eden hizmet alım sözleşmelerinin süreleri de 3 yıla çıkarılıyor.

Böylece, çalışanların kıdeme bağlı haklarını kaybetmelerine engel olunması hedefleniyor.

Taslağa göre ayrıca, taşeron tarafından ödenmeyen ücretin doğrudan işçinin banka hesabına yatırılmasından alt değil asıl işveren sorumlu olacak.

Asıl işverene iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili de gözetim ve denetim yükümlülüğü getirilecek.

Yeni düzenlemeyle, toplu sözleşmeden faydalanamayan taşeron işçisine de, toplu sözleşmeden faydalanan devlet işçisine yapılan zam kadar ücret zammı ödenecek.

Türkiye’de kamuda 661 bin, özel sektörde 572 bin taşeron işçi bulunuyor. Taşeron işçiler kıdem tazminatı, izin ve sendika hakkından yararlanamıyor.

Sayfa Yükleniyor...