'Tek tek gözden geçirip, tedbir alacağız'

TBMM'de bütçe sunumu yapan Maliye Bakanı Şimşek, "Harcamaların 2013 yılında bütçe öngörüleri çerçevesinde kalması için gerekli tedbirleri alacağız" dedi.

'Tek tek gözden geçirip, tedbir alacağız'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM'de bütçe sunuş konuşması yaptı.


Şimşek şunları söyledi: "Küresel ekonominin önünde üç temel risk var. üç Euro Bölgesi'nde ekonomik krizin daha da derinleşme riski var. ABD'deki mali uçurum denilen mali belirsizlilkler diğer önemli bir risktir. Jeopolitik gerginlikler de önemli bir risk.  Petroldeki artış enflasyonu yükseltecektir.

Türkiye yumuşak iniş sürecini başarıyla yönetti. Küresel krize rağmen Türkiye ekonomisi istikrarını sürdürüyor. Bu yıl yumuşak iniş sürecini başarıyla yürüttük. Son açıklanan veriler ışığında büyümenin yüzde 3.2'nin altında kalma olasılığı yüksek. Yumuşak iniş sürecine paralel enflasyonist baskılar azaldı. Türkiye işsizliği en hızlı düşüren ülke oldu.

CARİ AÇIKTA İYİLEŞME YAVAŞLAYACAK
Yılın son çeyreğinde iç talepteki toparlanmayla birlikte cari açıktaki iyileşmenin doğal olarak yavaşlamasını bekliyoruz. Cari işlemler açığı/GSYH'nın yıl sonunda yüzde 7 civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

Önümüzdeki dönemde hanehalkı ve bankacılık sektörünün güçlü bilançoları iç talebi ve büyümeyi destekleyecek iki önemli unsur olacak.

ÖZELLEŞTİRMEDEN 6.3 MİLYAR GELDİ
Kasım sonu itibariyle özelleştirme gelirleri 6.3 milyar TL'ye ulaştı, bunun 1.8 milyar liralık kısmı Hazine'ye aktarıldı. Özelleştirmede onay ve sözleşme aşamasındaki uygulamalar yaklaşık 2 milyar lira civarında.

GEREKLİ TEDBİRLERİ ALACAĞIZ
Harcamaların 2013 yılında bütçe öngörüleri çerçevesinde kalması için gerekli tedbirleri alacağız. Harcama programlarında verimlilik artışı sağlamak için idari mekanizma oluşturacağız; harcamalar tek tek gözden geçirilecek."

14 BİN EK ATAMA
2013 yılı bütçesiyle akademik altyapıyı daha da güçlendirdiklerini anlatan Şimşek, üniversitelerin öğretim elemanı ve personel ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılayabilmek için ilave 14 bin atamaya izin verdiklerini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...