'Tek yol boru hattı'

Kıbrıs’ta 12. parselde Rumlar adına doğalgaz sondajı yapan Amerikan Noble Energy şirketi, elde edilecek doğalgazın piyasalara ulaştırılması için tek seçeneğin bölgesel boru hatları olduğunu açıkladı. Rumların tepkisinden endişe eden Amerikan şirketi, üstü kapalı olarak Türkiye’deki boru hatlarını işaret etti.

'Tek yol boru hattı'

Rumların Afrodit adlı deniz parselinde sondaj yapan ve 60 milyar dolarlık doğalgaz bulan Amerikan Noble Energy şirketinin genel müdürü John Tomich, gazın taşınması için geçerli tek yolun boru hattı olduğunu söyledi.

Güney Lefkoşa’da düzenlenen "Economist" konferansında konuşan John Tomich, Rumların tepkisinden ötürü, üstü kapalı olarak Türkiye’deki boru hatlarını işaret etti.

Halihazırda Kıbrıs’a en yakın doğalgaz boru hattı, 65 kilometre uzaklıktaki Türkiye’de bulunuyor. Türkiye, halihazırda Kıbrıs’a denizaltından boru hattı döşüyor. İlk aşamada adaya su ve elektrik getirmek için tasarlanan boru hattına, doğalgaz hattı ilave edilmesi de planlanıyor.

Amerikalı uzman John Tomich, Rumların hedeflediği doğalgaz sıvılaştırma terminalinin dünyanın en pahalı seçeneği olduğuna işaret etti ve Kıbrıs’taki doğalgaz miktarının böyle bir tesis için yeterli olmadığına dikkat çekti.

John Tomich "Doğalgaz sıvılaştırma terminali çok fazla miktarda doğalgaz gerektirir çünkü alanında dünyanın en pahalı yatırımıdır. Kıbrıs’ta 10 milyar dolarlık böyle bir yatırımı karşılayacak miktarda doğalgaz yok. Kıbrıs doğalgazının pazarlara nakledilmesi için bölgesel boru hatları bir mecburiyettir" dedi.

Amerikan Noble Energy şirketi, Afrodit adlı 12. parselde ekonomik değeri 60 milyar dolar olan 200 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulmuştu. Tarihin en büyük ekonomik kriziyle mücadele eden Rum hükümeti, doğalgazı kurtuluş yolu olarak görüyor.

Rum lider Nikos Anastasiades, Kıbrıs sorununu gerekçe göstererek doğalgaz konusunda Türk tarafıyla işbirliği yapmıyor ve tek başına hareket ediyor. Rum lider son olarak Türkiye’nin KKTC adına yürüttüğü sismik arama faaliyetlerine tepki göstererek BM gözetimindeki çözüm müzakerelerinden de çekildi.

Sayfa Yükleniyor...