Tekel işçileri için işe 1 saat geç gittiler

Türk-İş üyeleri, Tekel işçileri başta olmak üzere çalışma yaşamındaki sorunların çözülmesi amacıyla ''Çalışmama Hakkını Kullanma'' eylemiyle bir saat geç iş başı yaptı.

Tekel işçileri için işe 1 saat geç gittiler

Konfederasyon üyeleri, Türk-İş'in örgütlü olduğu iş yerlerinde Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda mesaiye bir saat geç başladı.

KESK Yönetim Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda konfederasyon üyeleri de Türk-İş'in örgütlü olduğu iş yerlerinde eyleme katıldı. DİSK üyeleri de çeşitli iş yerlerinde eylemi gerçekleştirdi.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, konfederasyon yöneticileri ve Türk-İş'e bağlı sendikaların genel başkanları ile Resmi Gazete'nin basıldığı Başbakanlık Basımevi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü önüne geldi.

Kumlu, burada yaptığı açıklamada, Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun ''sürekli eylem'' kararı aldığını anımsatarak, bu eylemin ''sürekli eylem'' kararının ilk adımı olduğunu, eylemlerin süreceğini söyledi.

Başkanlar Kurulu'nun her hafta çarşamba günü toplanarak gelişmeleri değerlendirip yeni eylem kararları alacağını ifade eden Kumlu, eylemin gerekçesini şöyle anlattı:

''Özelleştirmeler ve iş yeri kapatmalarıyla yaşanan işsizleştirmelere itirazımız var. Bu memlekete ömrünü vermiş Tekel işçileri için 'yatarak para kazanıyorlar' denilmesine, Tekel işçilerinin 12 gündür sürdürdükleri ekmek mücadelesine duyarsız kalınmasına itirazımız var.

Tekel işçileri için işe 1 saat geç gittiler - 1

Ekmek mücadelesi için sesini duyurmaya çalışan işçi kardeşlerimize, tazyikli su ve biber gazı sıkılmasına, işçi kardeşlerimizin coplanmasına, göz altına alınmasına itirazımız var.

Asgari ücret adı altında sefalet ücreti belirlenmesine, kiralık işçilik düzenlemesiyle işçilerin köleleştirilmesine, sağlık hizmetlerinin paralı hale getirilmesine, sendikalaşma hakkından ve kıdem tazminatından yoksun 4/C statüsüne, örgütlenme için atılan her adımın işten çıkartılmalarla sonuçlanmasına itirazımız var.''

Üretenin, alın terinin baş tacı edildiği, özgürce örgütlenebildiği, yasakların olmadığı bir Türkiye istediklerini vurgulayan Kumlu, şöyle konuştu:

''Türkiye'yi emekçilerin alın teri var ediyor. Ama ilk fırsatta işsiz, aşsız, umutsuz kapıya bırakılan bizler oluyoruz. Her fırsatta sağlık hakkına, eğitim hakkına, kıdem tazminatı hakkına, sendikalaşma hakkına göz dikilen bizler oluyoruz. Seçim zamanı geldiğinde kapımızı aşındıranlara sesleniyorum: Demokrasi emeğin üzerinden yükselen rejimin adıdır. Bunun farkına varın.

Türk-İş Başkanlar Kurulu bugünü 'Tekel işçileriyle dayanışmak için eylem günü' ilan etmiştir. Ekmek parası için mücadele eden Tekel işçilerine selam olsun. Eylemimiz, hükümetin sesimizi duyması, haklı taleplerimizi yerine getirmesi içindir. Hükümetin duyarsızlığı devam ettiği sürece, bizim eylemlerimiz de devam edecektir.''

Açıklama sırasında işçiler, ''Tekel işçisi yalnız değildir'' ve ''AKP şaşırma, sabrımızı taşırma'' şeklinde sloganlar attı.

Kumlu ve beraberindeki yöneticiler, daha sonra iş yerindeki işçileri ziyaret etti.

Sayfa Yükleniyor...