Tekstilciden çağrı: Makineler yalan söylemez!

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Başbakan'a sektörü kaderine terk etmeme çağrısı yaptı. İşverenler de 'Sözün bittiği yerdeyiz' diyerek destek verdi.

Tekstilciden çağrı: Makineler yalan söylemez!

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası, bugün çeşitli günlük gazetelere ilan vererek Başbakan Tayyip Erdoğan'a yönelik açık mektup yayınladı.

Mektupta, işçinin dayanma gücü kalmadığı ve aile birliğinin çatırdadığı belirtildi. Başbakan'a yapılan çağrıda "2.5 milyon kişiye iş sağlayan tekstil sektörünü kendi kaderine terk edemezsiniz" denildi.

İlana düşülen notta "Bu duyuruyu özünü korumak için seçim sonrasına bıraktık. Merak edenler, sanayi bölgelerine gitsinler ve gerçeği görsünler. Makinalar yalan söylemez. Sayın Başbakan'a ilgililer tarafından doğrular cesaretle söylenmelidir" ifadelerine yer verildi.

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Genel Başkanı Rıdvan Budak, Türkiye'de tekstil sektörünün yüzde 70-80 oranında üretim gücünü kaybettiğini belirtti.

NTV'ye konuşan Budak şunları söyledi: "Tekstilde bir işçiye iş verebilmek için yapacağınız 3-5 bin liralık yatırım yeterlidir. Tekstil bu krizin atlatılmasında en önemli sektör. Bu sektördeki sanayicilerin önemli kısmıyla konuştuk. Sigorta primlerini bir yıl almazlarsa, enerji girdi fiyatlarını yüzde 50 oranında devlet sübvanse ederse Türkiye nefes alabilir. Bunu yalnızca işçi çıkarmama şartına bağlayacaklar. O zaman Türkiye Çin'le rekabet edebilir konuma gelebilir."

İşçinin dayanma gücünün kalmadığını, aile birliğinin çatırdamaya başladığını kaydeden Budak sözlerini şöyle sürdürdü: "Makineler yalan söylemezler, kriz teğet geçmemiştir. Buraları gezseler bizim söylediklerimizin doğru olacağını görecekler. Çalışanların işine son veriliyor, 6 ay işsizlik ödeğinden para alıyor. 6 ay sonra ekmek götüremeyince aile içi birliği çatırdatıyor."

İŞVEREN DE 'SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ' DİYOR
Sendikanın ilanına işverenler de destek veriyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle şunları söyledi: "Bizim taleplerimiz de benzer yöndeydi. Bıçağın kemiğe dayandığı, söylenecek sözlerin bittiği yerde böylesine mektup çok anlamlı. Bu sektörü Türkiye'nin bir anda gözden çıkarması çok kolay bir şey değil. Tekstil olarak çok yüksek kârlarla çalışmıyoruz. Ekim'den beri krizdeyiz, döviz ciddi miktarda yükseldi. 

Krizin en büyük etkisi işsizlik. Bu gidişi bir şekilde durdurmak gerekiyor. Beş paket açıklandı ama tekstille ilgili bir tek cümle almadık. Niyet var ama neticeye giden eylem yok. Yeni pakette istihdamı ve enerjiyi çözecek eylemler olmalı. Yoksa bir şekilde gideriz ama bu tablonun çok kısa sürede biteceğini beklemek mümkün değil."

Sayfa Yükleniyor...