'Telekulak' Murdoch'a pahalıya mal oldu

Binlerce kişinin telefonlarını yasa dışı dinlemekle suçlanan medya devi News Corporation, İngiliz BSkyB kanalını satın almaktan vazgeçti.

'Telekulak' Murdoch'a pahalıya mal oldu

Bazı gazetelerindeki atlatma haberleri, binlerce kişinin telefonlarını yasa dışı yollardan dinleyerek elde etmekle suçlanan medya devi News Corporation, İngiliz BSkyB kanalını satın almaktan vazgeçtiğini duyurdu.

İngiltere Başbakanı David Cameron, daha birkaç hafta önce son aşamaya geldiği düşünülen şirket birleşmesi konusunda tavrını sertleştirip Rupert Murdoch'tan, açıkça, BSkyB'yi almaktan vazgeçmesini istemişti.

İngiltere parlamentosundaki üç partinin de akşam saatlerinde yapılacak bir oylama ile aynı çağrıyı desteklemesi bekleniyordu.

Bu oylamaya saatler kala bir açıklama yapan şirketin başkan yardımcısı ve icra kurulu başkanı Chase Carey, tekliften vazgeçtiklerini bildirdi.

Carey, "Önerdiğimiz şirket birleşmesinin her iki şirkete de fayda sağlayacağına inanıyorduk, ancak şu ortamda ilerlemeye devam etmemizin çok zor olduğu ortaya çıktı" dedi.

Carey, News Corp'un BSkyB hissedarı olmaya devam edeceğini söyledi.

UYDU ÜZERİNDEN YAYIN YAPAN EN BÜYÜK KURULUŞ
BSkyB ülkenin abonelikle uydu üzerinden yayın yapan en büyük medya kuruluşu olduğundan, bütünüyle Murdoch denetimine girmesinin tekelleşme yaratacağı endişeleri dile getiriliyordu.

Murdoch grubu ülkenin en büyük aboneli uydu kanalı olan BSkyB'de zaten yüzde 39 hisse sahibi.

Geri kalan yüzde 61 hisseyi satın almasıyla Murdoch grubu, şirketin yüzde 100'üne sahip olacaktı. Murdoch, uzun yıllardır hedeflediği şirket birleşmesi için 14 milyar dolar ödemeyi planlıyordu.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜĞÜ
İngiltere ve İrlanda'da Sky adı altında yayın yapan BSkyB, 700 kadar radyo ve televiyon kanalı içeren bir platform sunuyor.

Şirket haber, film, eğlence ve eğitim kanalları yanında İngiliz premier ligi başta olmak üzere pek çok spor etkinliğinin yayın haklarına sahip.

10 milyonu aşkın konuta giren BSkyB bu açıdan Avrupa'da sektörün en büyük oyuncusu.

Skandal bu boyutlara ulaşınca dek, İngiltere hükümeti ve Avrupa Birliği, yine de bu dev şirketin Murdoch'ın medya ağına dahil olması planlarına onay verecek gibi görünüyordu.

Ancak şirketin gazete kolu News International'daki şaibeli uygulamalar nedeniyle Kültür Bakanı Jeremy Hunt, bu hafta teklifi incelenmek üzere Rekabet Kurulu'na sevk etti.

Başbakan Cameron da şirketin İngiltere'deki gazete grubunun yöneticisi Rebekah Brooks'a istifa çağrısını yineledi.

SORUŞTURMA AÇILACAK
Başbakan David Cameron parlamentoda yaptığı açıklamada ayrıca konu hakkında yeni bir soruşturma açılacağını duyurdu.

Elektrikli geçen oturumda Cameron, ilk soruşturmadaki hatalar ve polis-medya-siyaset bağlantıları konusundaki suçlamalar ışığında, polisin değil bir yargıcın yöneteceği adli bir kamu soruşturması açılması gerektiğini söyledi.

Soruşturmayı yöneteceği duyurulan Yargıç Brian Leveson, medya yöneticilerini, editörleri ve siyasetçileri yeminli ifade vermeye çağırabilecek.

Başbakan Cameron bir yıl sürecek soruşturmada usülsüz davrandığı belirlenenlerin bundan böyle İngiltere'de başka bir medya kuruluşunda görev almasına izin verilmeyeceğini söyledi. Bu kapsamda basın yasaları da yeniden gözden geçirilecek.

Rupert Murdoch'a bağlı muhabirlerin telefonları polise rüşvet vererek ya da özel dedektifler tutarak dinlediği iddiaları ilk olarak 2005'te gündeme gelmişti.

Polisin dört yıl önce açtığı soruşturmanın genişletilmesi çağrıları ise şimdiye dek sonuç getirmedi.

Polis yetkilileri 2007'de iki kişinin mahkum olduğu bir davayı 'münferit bir vaka' olarak görmüş; uzun süre araştırmaya değer başka bir şey olmadığını savunmuşlardı. Ancak bu yıl başında, artan baskılar nedeniyle polis dosyayı yeniden incelemeye aldı.

Gazetenin eski editörlerinden birinin birkaç ay öncesine dek Cameron'ın basın danışmanı olması ve ilk soruşturmayı yürüten bir polis yetkilisinin Murdoch grubunda çalışmaya başlaması tartışma yaratmıştı.

Sayfa Yükleniyor...