Temmuz'da elektriğe zam yok

Enerji Bakanı Yıldız, 1 Temmuz'dan itibaren elektrik fiyatlarında herhangi bir artış düşünmediklerini söyledi.

Temmuz'da elektriğe zam yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Elektrik Bakanı Kerim Vahid Hasan ve beraberindeki heyet ile makamında bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından konuk bakan ile gazetecilere açıklama yapan Yıldız, geçen ay içinde Bağdat'ta Irak, İran ve Suriye Elektrik Bakanlarının da katıldığı bir toplantıya katıldıklarını anımsatarak Irak Elektrik Bakanı Hasan'ın da iadei ziyarette bulunduğunu belirtti.

Bakan Yıldız, konuk bakan ile hem elektrik konularında hem de sınır ötesi su bırakılmasıyla ilgili görüş alış verişinde bulunduklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Yıldız, Irak'a verilecek su ile ilgili daha önce yapılan anlaşma doğrultusunda günlük bazda 400 ile 600-650 metreküp/saniye, aylık bazda ise 500 metreküp/saniyenin altına düşmemesi kaydıyla bir mutabakat oluşturduklarını kaydetti.

Irak Elektrik Bakanı Kerim Vahid Hasan da Türkiye'ye gelmeden önce Suriye'de su konusunda görüşmelerde bulunduklarını, Suriye'nin Irak'ın isteği doğrultusunda su miktarını artırdığını kaydetti.

Bakan Yıldız ile yaptıkları görüşmenin ise Suriye'deki temaslarının tamamlayıcısı niteliğinde olduğunu ifade eden Hasan, kuraklık çeken Irak'a daha önce yapılan anlaşmalar çerçevesinde Türkiye'nin belirlenen miktarlarda su vereceğini bildirdi.

Bir gazetecinin, EPDK'nın akaryakıt firmalarına benzin fiyatlarının makul düzeye çekilmesi yolunda verdiği sürenin dolduğunu, bundan sonraki süreçle ilgili değerlendirme istemesi üzerine Bakan Yıldız, şunları söyledi:

AKARYAKIT ŞİRKETLERİ MAKUL KÂR BELİRLERSE
''Geçen hafta Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım Limited Şirketi, akaryakıtta 8-9 kuruşluk indirim yaptı. Bunlar dağıtım şirketlerinin bayilerle beraber kendisine tanınan kâr marjlarıyla alakalı yaptıkları tasarruflar olacak. EPDK'nın da istediği zaten tüketiciler lehine vatandaşların lehine serbest piyasanın herhangi bir müdahalesine yol açmaksızın yalnızca tüketicilerin haklarını korumak adına yapılan idari bir karar. Kurul perşembe günü toplanacak ve kararını verecek. Makul bir düzeyde dağıtım şirketleri bayilerle beraber karını mutlaka tekrar hesap edecek ve vatandaşın lehine tasarrufunu kullanacaktır. Dağıtım şirketleri makul bir kâr belirlerse EPDK'nın tavan fiyat uygulamasına gerek kalmaz.''

BOTAŞ'IN BAŞKENT DOĞALGAZ'DAN ALACAĞI
BOTAŞ'ın, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'den alacağı ile ilgili bir başka soru üzerine de Yıldız, BOTAŞ'ın geçen hafta Başkent Doğalgaz'a ödeme talimatı gönderdiğini, ayrıca Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüştüklerini söyledi.

Bu konuda karşılıklı anlayış gösterilmesinin önemli olduğunu ifade eden Yıldız, Ankara'da yapılan tahsilatın yüzde 92'ler civarında direkt BOTAŞ'ın kasasına akacak şekilde bundan sonraki cari akışla ilgili bir düzenleme yaptıklarını kaydetti.

Herhangi bir haciz işleminin söz konusu olmadığını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

''Ama ödemelerin yapılandırılası açısından bundan sonra tekrar bu hatalara düşülmemesi açısından kendi tahsilatlarının en az yüzde 92'sini BOTAŞ'a devredecekler. Hangi yolla devredileceği konusunda çalışmalar yapılıyor. Bunun üzerinde yapısal düzenleme üzerinde çalışacağız. Önümüzdeki günlerde teknik detaylar açıklanacak.''

BOTAŞ'ın gaz alıp satan ve bu piyasada önemli ağırlığı olan bir kamu kuruluşu olduğunu, bir kredi kuruluşu olmadığını vurgulayan Yıldız, ''Önümüzdeki günlerde bazı yapısal değişikliklere gideceğiz. Bundan sonra geriye dönük borç birikmeleri olmayacak bir şekilde Ankara Büyükşehir Belediye ile çalışma yapıyoruz. Bunu bir süre sonra kamu oyuna açıklayacağız'' diye konuştu.

Yıldız, ''1 Temmuz itibariyle elektriğe zam veya indirim yapılacak mı'' soruna da ''Zam düşünmüyoruz'' yanıtını verdi.

Sayfa Yükleniyor...