Tercihler Tepebaşı'ndan yana

İstanbul’un en eski semtlerinden biri olan Tepebaşı, yatırımcıyı bir mıknatıs gibi çekiyor.

Tercihler Tepebaşı'ndan yana

Ekonomist'te yer alan habere göre; Beyoğlu ve çevresi, yatırımcılar için bir mıknatıs gibi kendine çekiyor. Otel ve müze bölgesi olma yolunda hızla ilerleyen Tepebaşı da bu ilgiden fazlasıyla nasibini alıyor. Öyle ki yatırımcılar bu bölge adeta akın ediyor. Özellikle İngiliz Konsolosluğu’nun önünden başlayıp Beyoğlu Belediyesi’nin olduğu meydana kadar uzayan Meşrutiyet Caddesi, gayrimenkul açısından oldukça hareketli.  Bölgede üç yıl önce metrekare bazında 2 bin dolar olan  gayrimenkullerin metrekare fiyatına, bugün 4 bin dolar isteniyor.
Tepebaşı’ndaki yatırımların büyük çoğunluğu da zaten Meşrutiyet Caddesi üzerinde konumlanmış durumda. Odakule’nin hemen yanında daha önce Pera Müzesi’ni kuran ve TRT binasını da müze yapmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile protokol imzalayan Kıraça Holding’in patronu İnan Kıraç, Sabancılar’ın damadı Cengiz Çetindoğan, Orjin Grup,  Futbol Federasyonu eski başkanlarından Haluk Ulusoy, eski başbakanlardan Tansu Çiller’in oğlu Mert Çiller, armatör İhsan Kalkavan ve en son Bilgili Holding’in patronu Serdar Bilgili, Tepebaşı’nın cazibesine kapılıp yatırıma soyunan isimleri oluşturuyor.

METRO GELDİ, BÖLGE PRİM YAPTI
Bölgedeki emlakçılara göre Tepebaşı’nın yatırımcı akınına uğraması 2001 yılından sonra gerçekleşiyor. O dönem Tepebaşı’ndaki Merit Otel’in The Marmara Oteller zinciri tarafından satın alınıp, The Marmara Pera’ya dönüşmesi ile birlikte bölgenin değerinin arttığına işaret eden Turyap Beyoğlu Tünel Temsilcisi Burak Göçmen, bu konuda şu bilgileri veriyor: 
“Bu otele 2001 yılında 1.5 ay gazete ilanları ile müşteri arandı. Tabi o dönem bölgeye yatırımı kimse düşünmüyordu. Ne var ki; otelin devreye girmesi;  yine aynı dönemde Bilsar Tekstil’in Beyoğlu Belediyesi’nin karşısında 3 bina birden satın alması, yatırımcıyı bölgeye yavaş yavaş çekmeye başladı. Bundan üç yıl önce metrekaresi 2 bin dolar olan yerlerin fiyatı bugün 4 bin dolara çıktı. Bunun dışında Metro’nun da şişhaneye gelmesi, bölgenin değerini arttıran bir başka unsur oldu ”

ABD KONSOLOSLUĞU BİNASI OTEL OLACAK
Tepebaşı bölgesinin gayrimenkul açısından en değerli Caddesi Olan Meşrutiyet Caddesi şu sıralar birçok mülk el değiştiriyor. Bu cadde üzerinde en son el değiştiren gayrimenkullerden birisi de ABD’nin eski konsolosluk binası (Plazzo Capri) oldu. Binayı Bilgili Holding’in patronu Serdar Bilgili 49 yıllığına kiraladı. Tarihi Amerikan Konsolosluğu binası 2001 yılında Amerika’da yaşanan İkiz Kule saldırılarının ardından güvenlik gerekçesiyle İstinye’ye taşınmıştı. Tepebaşı’ndaki 4 dönüm üzerine kurulu tarihi konsolosluk binası da boş kaldı. ABD Konsolosluğu’nu butik otel yapmak için ilk önce işadamı İhsan Kalkavan almak istedi. Konsolosluk binasını Pera Palas Oteli’nin bir ek binası olarak değerlendirmek isteyen Kalkavan, halen bu otelde devam eden restorasyonu bitirmek için 2009 yılı sonunu hedefleyince, konsolosluk binası teklifinden vazgeçti

MERT ÇİLLER OTELİNİ SATILIĞA ÇIKARDI
Bölgenin son yıllarda iyice prim yapmasıyla birlikte mülk sahipleri de değerlenen binaları satılığa çıkartılıyor. Öğrendiğimize göre Pera Palas’ın çaprazında yer alan  Kamhi Apartmanı da yaklaşık 1.5 ay önce el değiştirmiş. Bir dönem Kamhi Ailesi’ne ev sahipliği yapan bu nedenle adını da bundan alan bina; 450 metrekare oturumlu, 6 kat, bodrum ve zeminden oluşuyor.
Tepebaşı bölgesinde Bölgedeki oteller de satılığa çıkartılıyor. Meşrutiyet Caddesi üzerinde Pera Rose ve Pera Tulip adında iki oteli olan Mert Çiller’in ise, bu otellerden Pera Rose’yi satılığa çıkarmış durumda. Çiller’in Pera Palas’ın hemen çaprazında, The Marmara Pera’nın hemen yanında yer alan otel için 11-12 milyon dolar istediği konuşuluyor.
Meşrutiyet Caddesi üzerinde otel inşaatı bulunan Orjin Grubun ise, buradaki otellerini satmayı istediği de yine konuşulanlar arasında. 

HALUK ULUSOY OTEL KURUYOR
Bölgede yatırımına soyunanlardan biri de Futbol Federasyonu’nun eski başkanlarından Haluk Ulusoy. Ulusoy, Kağıtbaşı Ailesi’ne ait Grafik Han’ı yap-işlet-devret modeli ile bir butik otele dönüştürüyor. 800 metrekare oturumlu 5 katlı bu binada tadilat halen daha devam ediyor.
Yine bölgeyi önceden keşfeden isimlerden bir diğeri de International Hospitlal İstanbul’un kurucusu Said Haifawa. Haifawa, Meşrutiyet Caddesi üzerinde bir zamanlar Ray Sigorta’nın hizmet verdiği binayı, Tünel Residence adında bir butik otele dönüştürdü. 600 metrekare oturumlu olan bina 8 kattan, Meşrutiyet Caddesi’nin en sonunda, Beyoğlu Vergi Dairesi’nin tam karşısında bulunuyor. Ankara’nın ünlü restoranı Big Chef’s, Tünel Residence ile anlaştı. Restoranın önümüzdeki günlerde faaliyete geçmesi bekleniyor. Hem otele hem dışarıya hizmet verecek. 

ŞİŞHANE TARAFI DA HAREKETLİ
Yine Meşrutiyet Caddesi’nin Tünel Geçidi tarafında Beyoğlu Belediyesi’nin  tam karşısında bulunan bir binanın üstü penthouse altları ise iş merkezine dönüştürülüyor. Ünlü mimar Han Tümertekin’in projesini çizdiği binaların sahibi Abiteks’in sahibi olan Murat ve Sedef Öztürk çifti. Yaklaşık 300 metrekare alan üzerinde bulunan 6 katlı binaların tadilat çalışması devam ediyor. Binan altında yakında Happily Ever After adında bir kafe-restoran açılacağı belirtiliyor. Bölgede otel yapılması amacı ile restore edilen diğer bina ise Sarkuysan’ın karşısında yer alan tarihi Merkez Apartmanı. Binaya iskele kurulmuş, branda ile tamamen kapatılmış. Ama restorasyon henüz başlayamamış. Çünkü bazı sorunlar yaşanıyor. Sahibi, tekstil ve enerji sektöründe faaliyet gösteren Süper Grup firması.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yasuboğa, ikinci derecede koruma altında olan apartmanı bir buçuk yıl önce aldığını belirterek, bu konuda şu bilgileri veriyor:
“Burayı Osmanlı tarzında döşenmiş butik bir otel yapmak istiyorum. Ben aldığımda tapu değeri 3.5 milyon liraydı. 2010 yılına yetiştirmek üzere plan yapmış, mimarlar çalışmalara başlamıştı. Ancak binadaki kiracılar çıkmayı kabul etmeyince davalık olduk. Bugüne kadar 1 milyon lira  para harcadım. Ama bürokratik işlemler bir türlü bitmiyor. Mağdur durumdayım. Anıtlar kurulu ile sorunumuz var, bir türlü çözemiyoruz. Ama tadilata yeni yıla kadar başlayabileceğimizi umuyorum.”

Sayfa Yükleniyor...