Tezel: Umarım reformun ikinci yılını görmeyiz!

Sosyal güvenlik reformunun tartışıldığı toplantıda konuşan Ali Tezel “Umarım reformun ikinci, üçüncü yılını değerlendirmek zorunda kalmayız” dedi.

Tezel: Umarım reformun ikinci yılını görmeyiz!

Tartışmalı sosyal güvenlik reformu 1. yılını doldurdu.

Reform, Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği Genel Başkanı Ali Tezel, Prof. Şükrü Kızılot, SGK İstanbul İl Müdürü Mustafa Kuruca, Posta gazetesi yazarı Ekrem Sarısu, Star gazetesi yazarı Resul Kurt  ve Sözcü gazetesi yazarı Şevket Tezel’in katıldığı toplantıda masaya yatırıldı.

Reform eleştirilerini fıkralarla süsleyen Kızılot’a göre “evdeki hesap çarşıya uymadı”. Yasanın olumlu ve olumsuz yanlarının birlikte ele alınması gerektiğini söyleyen Kızılot, “ Bazen yasa ve yönetmelik çalışmaları çok aceleye getiriliyor. Örneğin bir yönetmelik yazılırken, ‘dul kadınların durumuna bakılacak’ diye bir not düşülmüş ve yönetmelik o notla baskıya gitmiş. Fıkra gibi o kadar çok olay var ki. Eleştire eleştire doğruyu bulacağız” dedi.

Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği Genel Başkanı Ali Tezel ise, “Bugün reformun birinci yılını değerlendirmek için buradayız. Umarım reformun ikinci, üçüncü, dördüncü yılını değerlendirmek zorunda kalmayız” dedi.

TÜRKİYE’NİN TARİHİNDE İLK DEFA BUGÜN...
"Türkiye’nin tarihinde ilk defa bugün -1 Ocak 2009- sağlık ocaklarında muayene parası alınmaya başlanıyor” diyen Tezel, reformun standart birliği sağlama ve sosyal güvenlik açıklarının azaltılması amaçlarını gerçekleştirilemediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Halka değil, sağlık yatırımcılarına para aktaracaklarını biliyorduk. ABD Başkanı Obama’nın yürürlüğe koymaya çalıştığı koruyucu sağlık politikası sonrasında ilaç ve sağlık sektörü dünyada yeni pazarlar arayacak. Global bütçeyle sıra vatandaşın cebine gelecek. 1 Ocak 2010 günü yatan hastadan para uygulaması ilk kez başlayacak.”

Posta gazetesi yazarı Ekrem Sarısu, sosyal güvenlik kanunlarının Cumhuriyet tarihi boyunca 230 kez değişikliğe uğradığını belirterek, “Mübarek, çıkartılan her yasanın adı reform oluyor nedense. Sorun, sorunlara yanlış teşhis koymaktan kaynaklanıyor. 1990’lara kadar mali yapıları en güçlü kurumlar sosyal güvenlik kurumlarıydı. Siyasetçilerin kötü yönetimi nedeniyle giderek bozuldu. Yasalar başarılı olsaydı, sosyal güvenlik kurumlarının açıkları bu rakamlara ulaşmazdı” dedi.

72 MİLYONUN SOSYAL GÜVENLİK BİLİNCİ YOK
Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürü Mustafa Kuruca konuşmasında ağırlıklı olarak genel sağlık sigortası konusu üzerinde durdu. “Uygulama henüz emekleme döneminde, sürünüyor” diyen Kuruca, sağlık ocaklarında inanılmaz derecede reçete-ilaç yazıldığını, sağlık kuruluşlarının kendine çeki düzen vermesi gerektiğini vurguladı. “Hekimlerin de sorumlu tutulması yönünde tedbirler düşünülüyor. Bu tedbirlerin önümüzdeki günlerde alınacağını göreceğiz” diyen Kuruca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kabul edelim ki, ülkemizin sosyal güvenlik sistemi sorunlu. Reform deyince daha çok hak, daha az prim ödeyerek daha erken emekli olmak anlaşılıyor. Birkaç yıl içinde yeni bir reform hazırlamak için yine toplantılar yapıyor olacağız. Bunun nedeni, 72 milyon vatandaşın sosyal güvenlik bilincinin olmaması”.

Star gazetesi yazarı Resul Kurt ise, reform öncesinde yaklaşık 1000 maddeden oluşan sosyal güvenlik mevzuatının madde sayısının onda bire düşürüldüğünü belirterek, “Haklar da onda bire mi düşecek“  dedi. Resul Kurt, “Ali Tezel ve benim SGK’daki arkadaşlara gönderdiğimiz e-postalar engelleniyor” diyerek yakındı.

5510 sayılı yasadaki maddi hataları değerlendiren Sözcü Gazetesi yazarı Şevket Tezel, yasanın sunumunda makyaj yapıldığını söyledi. Özellikle doğum borçlanması konusunda riyakarlık yapıldığını ileri süren Şevket Tezel, “Erkeklere askerlik borçlanması gibi kadınlara da doğum borçlanması getirdik denildi ama öyle olmadı. Doğum yapan kadınlara da sigortalılık başlangıcından önceki döneme dair borçlanma hakkı verilmeliydi” diyerek eleştiride bulundu.

Sayfa Yükleniyor...