Suudilere damping soruşturması: Polietilen nedir? Nerelerde kullanılır?

Suudi Arabistan'ın Türk ürünlerine boykot kararının ardından Ankara'dan ilk somut adım geldi. Ticaret Bakanlığı, Petkim'in başvurusu üzerine Suudi Arabistan'dan pet şişe ve plastik poşet gibi ürünlerin hammaddesini oluşturan "alçak yoğunluk polietilen" ithalatına ilişkin damping soruşturması başlattı.

Suudilere damping soruşturması: Polietilen nedir? Nerelerde kullanılır?

Suudi Arabistan menşeli "alçak yoğunluk polietilen" ürününe yönelik damping soruşturması açılmasına karar verildi. 

Ticaret Bakanlığının İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Petkim Petrokimya Holding AŞ'nin başvurusuna istinaden, Suudi Arabistan Krallığı menşeli "alçak yoğunluk polietilen"e yönelik bir damping soruşturması açılması kararlaştırıldı.

Damping, ihracatçı firmanın malını dış piyasada, iç piyasada sattığından daha düşük fiyatla satması anlamına geliyor.

Suudi Aarabistan, resmi bir açıklama yapmasa da 1 Ekim'den bu yana Türk mallarına ambargo uyguluyor.

POLİETİLEN NEDİR? NERELERDE KULLANILIR?

Pet şişe (Pet: Poli ve Etilen'in baş harflerinden oluşuyor) ve plastik poşet gibi ürünlerin hammaddesini oluşturan polietileni Türkiye’de üreten tek tesis Petkim’in mevcut üretim kapasitesi yılda 446 bin ton. Bunun, 350 bin tonu alçak yoğunluklu polietilen. 

En çok kullanılan ve en ucuz plastik hammaddesi polietilen, genellikle ince film halinde paketleme, ambalaj ve örtü işlerinde, sulama ve yağmurlama borularında ve çeşitli ucuz mutfak eşyası üretiminde kullanılıyor. Kolay alev alan bu ürününün elektrik yalıtkanlığı iyi. Bu nedenli önemli bir izolasyon malzemesi. 

Petkim’in internet sitesinde, esnekliği yüksek olan alçak yoğunluk polietilen ile üretilen ürünlere şunlar örnek veriliyor: Sera örtüsü, ambalaj filmi, kablo kılıflama, ev eşyası, oyuncak, boru, hortum, tüp, şişe, kumaş ve metal kaplamaları, rotasyonlar, kalıplama maddeleri vb. 

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • ticaret
  • Dünya
  • Suudi Arabistan
  • Ekonomi

Sayfa Yükleniyor...